Haf: Jedva čekam da vidim moj onbord snimak, verovatno će me uplašiti

Druge WTCR kvalifikacije na Nirburgring-Nordšlajfeu vožene su po vlažnoj pisti koja se do kraja sesije osušila, pa je odabir guma bio presudan za dobar rezultat.

Vozač “VW golfa” Benjamin Lojhter je kao način osvajanja pol-pozicije naveo odličan potez prelaska na slik gume.

“Veoma rano sam video da se staza suši i obavestio sam ekipu da pripremi slikove. Odradili su odličan posao i dobio sam te gume u pravom trenutku. Samo sam izašao na stazu i razvalio sam krug. Ovo je nagrada za momke koji su radili naporno od Marakeša. Bili smo veoma samouvereni na Zandvortu, a sada smo na svojoj domaćoj trci ovde na Nirburgringu na pol-poziciji i to nam mnogo znači.”

Odlične rezultate nemačkom proizvođaču doneo je i Rob Haf, koji će treću trku započeti sa druge pozicije, a to mu je, kako kaže, doneo jedan od najbolje odvezenih krugova u životu.

“Svi su imali slikove na svim točkovima, dok sam ja imao gume sa profilom pozadi. Kada to ukombinujete, a trebali biste da imate slikove na svim točkovima, nisam siguran kako sam ostao na stazi u većini krivina. Jedva čekam da vidim moj onbord snimak, verovatno će me uplašiti. Izvesti takav krug sa gumama za kišu na zadnjim točkovima, presrećan sam. Sve što sam znao i ikada naučio sam pokazao u tom krugu.”

Britanski vozač je izneo i problem koji mu je priredio različit izbor guma na prednjim i zadnjim točkovima.

“Automobil se ni na pravcima nije kretao pravolinijski. Zadnje gume se mnogo više greju, a prednje nikada nisu bile dovoljno zagrejane, balans je bio potpuno pogrešan, ali smo izvukli taj krug. Izbor guma je zavisio od preostalog vremena, jer smo želeli da izađemo na stazu što je kasnije moguće, ali se svašta dešavalo na stazi i ne možete znati šta je sledeće. Maksimalno smo iskoristili ono što smo imali.”

Nakon osvojene pol-pozicije za prvu trku, Esteban Gerijeri je u svojoj “hondi” zaustavio štopericu na vremenu dovoljnom za treće startno mesto za trku 3. Iako je njegov timski kolega i zemljak Nestor Đirolami imao problema sa izduvom, “sivik” kojim je upravljao Gerijeri je dorastao zadatku.

“Specifičan je osećaj kada se pojavljujete u četvrtom sektoru, a para izlazi iz asfalta zbog vlažnosti. Voziti ovu stazu je neverovatno, kao da ste u drugom svetu. Sutra ću forsirati i videti šta mogu da postignem.”