Haf: Moj vikend na Vuhanu je bio za zaborav, ali je Mehdi pružio prokleto dobru predstavu!

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Mehdi Benani je ekipi Sebastijan Leb rejsing doneo daleko najbolji rezultat na rundi Svetskog kupa turing automobila na uličnoj stazi u Vuhanu.

Marokanac je zahvaljujući pol-poziciji na delimično inverznom startu osvojio drugu trku vikenda. Njemu je to treći izlazak na pobedničko postolje u 2018, ali prvi trijumf u sezoni. Dosadašnje podijume Mehdi je beležio u Marakešu i na Ningbou.

Uoči Vuhana bilo je rasprostranjeno mišljenje da će istaknutiji u SLR tandemu tu biti Rob Haf, imajući u vidu njegove dobro poznate veštine na uličnim stazama, kao i činjenicu da je jedini od 25 WTCR takmičara ranije vozio u Vuhanu.

Englez je iskustvo na ovoj pisti stekao 2017, takmičeći se u Kineskom turing šampionatu, ali je konfiguracija za ovu godinu izmenjena i produžena, a staza je presvučena novim slojem asfalta. Stoga je Rob na WTCR vikend mogao da primeni samo deo onoga što je u prošloj sezoni naučio.

Računicu Sebastijan Leb rejsinga kvarila je i kompenzaciona težina njegovih “golfova” od 20 kilograma.

Hafa je ohrabrilo šesto vreme na treningu u petak, ali su subotnje kvalifikacije bile podbačaj: završio ih je četrnaesti, a Benani dva mesta iza. U trci 1, “golfovima” je nedostajao balans, pa su Marokanac i Englez ubeležili pozicije 14 i 16.

Photo Marc de Mattia / DPPI

Mehdi je na nedeljnim kvalifikacijama ponovio svoje izdanje sa Ningboa. Desetim Q2 vremenom osigurao je pol-poziciju za trku 2, dok je Haf zapeo već na prvoj Q1 preponi. Mehdi je idealno startno mesto pretvorio u trijumf, ali ne pre žestoke borbe sa “pežoom” Orelijena Komta u poslednjem, dvadesetom krugu. Francuz je čak preuzeo vođstvo tri krivine pre kraja, a zatim ga je Benani pustio da pogreši i proširi putanju na ukosnici, posle čega se vratio na čelo i prvi prošao kraj karirane zastave.

Marokanac je tako postao dvanaesti vozač koji je u 2018. osvojio bar jednu WTCR trku. Njegov timski kolega vozio je u zoni bodova, odakle ga je agresivnim odgurivanjem izbacio Ma Ćinghua. Zvaničnici su kasnije kasnili Kineza, što je Hafu otvorilo put do desetog mesta i poslednjeg poena u trci.

Trkač iz Kembridža bio je posebno malerozan u trećem sprintu vikenda, u kom je bio kolateralna šteta karambola u prvom krugu. Njegov vikend tu je i završen, dok se Mehdi dovezao do devetog mesta i upisao je još dva boda.

Pouzdanje vozača iz Feza bilo je uzdrmano posle ogromnog udesa u Vila Realu, a pobeda u Kini značajno mu je podigla moral. Benani je ocenio: “S mog aspekta, ovo je bio vrlo pozitivan vikend. U petak i subotu smo se namučili zbog balansa performansi i plašio sam se da nećemo imati tempo, ali se tim istinski potrudio da pronađe pravi, uravnotežen setap koji nam je omogućio da se borimo za vrh. Drago mi je što mogu da im se zahvalim ovom pobedom.

“Od početka sam znao da ću u trci morati da se borim za pobedu, ali i da će mi se gume potrošiti već posle 12. ili 13. kruga, ako ne bude sigurnosnog automobila. Zbog toga sam se trudio da izgradim prednost od 2 ili 3 sekunde. Kad su gume popustile, Komt mi je prišao preblizu za moj ukus. Kada me je obišao, znao sam da vozi toliko brzo da neće uspeti da ukoči za ukosnicu i tako je i bilo”, opisao je Benani svoj duel sa “pežoom” DG sporta, a za kraj dodao: “Dugo nisam osvojio trku, nedostajao mi je ukus pobede i sada ne mogu da dočekam sledeću WTCR rundu na Suzuki. Moja energija je stopostotno obnovljena.”

U osvrtu na svoj vikend, Haf je nahvalio izdanje SLR timskog kolege: “Za mene je ovo bio vikend za zaborav, ali Mehdi je pružio prokleto dobru predstavu! Namučio nas je balans automobila. Zahvaljujući dobrom timskom radu najzad smo uspeli da pronađemo zadovoljavajući setap, ali to ipak nije bilo dovoljno. Nismo imali sreće u prvim kvalifikacijama i to je dovelo do loše startne pozicije za prvu trku. Samo pokušajte da zamislite kako izgleda kada je 25 automobila angažovano u borbi u istoj krivini! U drugoj trci sam startovao bolje, a u trećoj je sve bilo lošije. Iako mi je ovaj vikend bio prilično razočaranje, drago mi je zbog Mehdija. Nadam se da ću uspeti da se revanširam krajem meseca u Japanu. Daleko od toga da je bitka završena”, poručio je WTCC šampion iz 2013.

Svoje viđenje Vuhana dao je i Žan-Filip Nikolao, šef tehnike Sebastijan Leb rejsinga: “Vikend smo otvorili dobrim tempom na treningu, iako smo morali da doterujemo fina podešavanja koja ulična staza zahteva. Veoma brzo nam je postalo teško da pariramo tempu suparnika. Pokušali smo da spasemo šta se spasti moglo, što smo naročito uspeli sa Mehdijevim desetim Q2 vremenom. Rob je nažalost upao u karambol u trci 3. Nadamo se da ćemo u Japanu moći da se suprotstavimo rivalima u izjednačenijim uslovima. Takav tip staza nam baš i ne odgovara, ali ako kompenzaciona težina bude korigovana, možda bismo mogli da priredimo neka lepa iznenađenja!”