Haf: Savetujem novom kolegi Mičigamiju da se ne plaši

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Iako je u Svetskom turing prvenstvu aktivan od prvog dana, Rob Haf do ove godine nije imao priliku da japansku WTCC rundu tretira kao domaću.

Postavši fabrički pilot Honde, prvak sveta iz 2012. dolazi na Motegi kao na svoj teren, budući da je u pitanju autodrom u vlasništvu automobilskog giganta.

Vozač iz Kembridža smatra da je svaka trka podjednako važna, ali da ova predstojeća ima posebnu težinu za japanski brend, pa je i intenzitet zbivanja povećan.

“To je naša domaća staza, a prošle godine je Honda tu napravila fantastičan rezultat. Mihelis je osvojio pol-poziciju, a Monteiro je pobedio. Motegi je prava trkačka staza, 2015. je tu bilo mnogo preticanja. To donosi dodatna uzbuđenja za hiljade Hondinih navijača koji će nas bodriti”.

Haf se raduje odlasku u Zemlju izlazećeg Sunca, između ostalog i zbog publike.

“Japanci su tako blaženo mirni, tako skromni, skoro biste se pre zaplakali nego smejali dok potpisujete autograme, jer ste u čudu, gotovo u strahopoštovanju koliko je lepa cela njihova kultura. To je definitivno poseban događaj”.

Fabrička Honda na Motegiju nastupa sa četiri vozača, ekipi će se pridružiti i lokalni heroj Rio Mičigami, koji je ranije testirao sa timom u Barseloni.

“Upoznao sam Rija na tesovima u Barseloni i malo sam mu pomogao. Vrlo dobro se snašao na testu, ima sirovu brzinu i mislim da će biti sasvim dobar na WTCC debiju. Potrebno mu je da uskoči u sve to, da se angažuje i da se ne plaši”, savetuje Britanac novog kolegu.

Rob se raduje i japanskoj kuhinji, koja je ostavila snažan utisak na njega prilikom ranijih poseta ovoj zemlji: “Nisam baš najsićušniji među vozačima jer volim hranu. Japanska je neverovatna, a sada sam Hondin vozač i jedva čekam da vidim šta su pripremili za nas ovog puta”.

WTCC na Motegiju može da očekuje promenljive vremenske uslove, koji su i ranijih godina umeli da krase japanske trke šampionata, ponajpre dok se još vozilo na stazi Okajama.

“Na na Motegiju smo prošle godine iskusili ekstremne vremenske uslove i veliku oluju. Takva je priroda, ali me je to oduvek fasciniralo”, završio je Haf.

jaguar

Posle Japana, Rob će se vratiti u Englesku i učestvovaće na trodnevnom Gudvud rivajvl (Goodwood Revival) festivalu, gde će voziti “jaguar E-tajp”, “aston martin zagato”, “ostin A35”, “ford kapri” i “lotus 19”.

Poznat po ljubavi prema trkanju u starovremskim mašinama, Haf će sredinom septembra, u sklopu pratećeg programa 6 sati Spa Frankoršampa, “krotiti” automobile kakvi su “ford GT40”, “ford galaksi” i “lola T70”.