Haf: Svi već osećamo laganu presiju pred Makau

Sajam Nautike

Sebastijan Leb rejsing je na Suzki zabeležio svoju treću pobedu u Svetkom kupu turing automobila 2018.

Posle trijumfa Mehdija Benanija na ulicama Vuhana, u Japanu se prilika za slavlje ponovo ukazala Robu Hafu i Englez ju je iskoristio, prvi put posle Mađarske. Sve tri ovosezonske pobede tim SLR i njegovi “golfovi” postigli su u drugim trkama vikenda, onim sa delimičnom inverzijom startnog rasporeda.

Benani se na Suzuki oba puta kvalifikovao bolje od Hafa. U prvoj trci startovao je sedmi, osam pozicija ispred britanskog kolege. Mehdi je taj sprint završio kao peti, dok je Hafu u četvrtom krugu nastradao točak u kontaktu s drugim automobilom, pa mu je trka bila upropaštena.

U kvalifikacijama za nedeljne trke, Benani je bio u najbržih pet, četiri pozicije ispred Hafa. Ti rezultati odredili su im i “borbene zone” za poslednji takmičarski dan.

Haf je krenuo drugi u inverznoj rešetki, startovao je bolje od vlasnika pol-pozicije Pepea Oriole i poveo je kolonu već u drugoj krivini. Oriola je pokušavao da uzvrati, ali pravog napada nije bilo. S druge strane, Benani je već u prvom krugu imao bliski susret sa Estebanom Gerijerijem – Argentinac je završio u zidu, a Marokanac se održao na osmom mestu do cilja.

U poslednjem krugu trke 3, Benani je dobio duel s “audijem” Orelijena Panisa i obezbedio je četvrto mesto. Nešto niže u plasmanu, Haf je učestvovao u udaračkom i često brutalnom okršaju sa Oriolom, Milerom, Gerijerijem, Fervišom i Mihelisom, iz kojeg je iščupao šestu poziciju.

“Kakav vikend! Osećam veliko olakšanje što sam se vratio na podijum i osvojio trku. Na nekim od prethodnih rundi bili smo malerozni, a ovom pobedom smo taj maler stresli sa sebe. To je velika nagrada za ceo tim, jer su zaista radili fantastično. Zahvaljujući njihovoj besprekornoj pripremi, imali smo verovatno najbrži auto u Japanu. Takav vikend nam je zaista dobro došao pre Makaua. Mehdi i ja već osećamo laku presiju pre tog velikog finala, i jedva čekamo da sezonu završimo u bljesku slave”, poručio je Rob Haf.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Benani je WTCR vikend u Japanu ocenio kao veoma pozitivan: “Osvojili smo mnogo poena, auto je bio brz i to nam izuzetno podiže samopouzdanje. Čestitam Robu na sjajnoj pobedi u trci 2. Vikend je obilovao bespoštednim duelima, što njegovu pobedu čini još vrednijom pohvale. Opet smo dobro radili kao tim i nadamo se da ćemo sezonu završiti u velikom stilu, tako što ćemo osvojiti bodove u Makauu.”

“Vratili smo se kući veoma zadovoljni, jer smo mislili da brza konfiguracija Suzuke neće odgovarati karakteristikama “folksvagen golfa GTI TCR”. Automobili su bili laki, a vozači su uspeli da optimizuju svoja podešavanja, iako su im izbori bili vrlo različiti”, ispričao je tehnički rukovodilac tima Žan-Filip Nikolao.

“Rob i Mehdi su vozili dobre trke, pomogla im je velika krajnja brzina, zahvaljujući kojoj su izveli neka sjajna preticanja. Rob je učinio sve što je trebalo da bi osvojio trku 2: izveo je dobar start, vozio stabilna vremena krugova. Bilo je mnogo napeto u nekim sjajnim bitkama. Inženjeri i vozači radili su fantastično i požnjeli su uspehe. Sad jedva čekamo Makau. Rob voli njegovu izuzetnu konfiguraciju i nadamo se da ćemo tamo postići poslednju pobedu u sezoni.”

Posle Suzuke, Haf više ni u teoriji ne može do WTCR naslova: nalazi se na devetom mestu na vozačkoj tabeli sa 197 bodova. Budući da je “kralj Makaua”, od njega se svejedno očekuje veliki rezultat na poslednjem takmičarskom vikendu, jer je dosad već devet puta trijumfovao na stazi Makau Guja.

Benani je dvanaesti sa 154 poena, a tim SLR zauzima četvrtu poziciju u timskoj klasifikaciji sa 365 poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =