Haf u Makauu cilja novi rekord i desetu pobedu, ali priznaje: Ta staza me na smrt plaši!

Rob Haf će na predstojećoj rundi Svetskog turing kupa u Makauu pokušati da poboljša sopstveni rekord i da stigne do desete pobede na najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu.

Dosad je Englez devet puta trijumfovao na ulicama kockarske prestonice Azije. Zahvaljujući tome je stekao nadimak “Kralj Makaua”, jer ni u jednoj trkačkoj kategoriji na pisti Makau Guja niko nije zabeležio toliko pobeda, bilo na četiri, bilo na dva točka.

WTCR runda u Makauu vozi se od 14. do 17. novembra, a Haf će na njoj pokušati da ispiše novu stranicu automobilističke istorije, mada je svestan da to neće biti nimalo lako i mada ga Makau zapravo zastrašuje!

“Makau me apsolutno na smrt plaši, zaista je tako”, pomalo neočekivano otkriva pilot koji već drugu godinu u WTCR vozi “folksvagen golf” Sebastijan Leb rejsinga.

“Nema mesta za grešku, ali uvek želite malo više u svakoj krivini. Međutim, granicu između onoga gde ste i onoga kada želite nešto više predstavlja put u bolnicu! U svakoj krivini. I to je tako jednostavno.”

Haf je do prve pobede na 6.120 metara dugačkoj stazi Makau Guja stigao 2008, kao fabrički vozač Ševroleta, tri godine posle svog prvog starta u bivšoj portugalskoj koloniji.

U briljantni spisak njegovih tamošnjih postignuća spadaju i obe osvojene WTCC trke 2011, kao i u Makauu obezbeđena svetska titula 2012. Poslednji pobednički šampanjac u Posebnoj administrativnoj oblasti Narodne republike Kine ispio je 2017, kao pilot “sitroena C-elize” Minih motorsporta.

Nije nikakvo iznenađenje da Hafova izdanja na najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu redovno navode ljude da se zapitaju u čemu je tajna njegovog uspeha u Makauu.

“Ne mislim da to mogu da objasnim, jer ne možete nekog naučiti da izvede ono što ja činim u Makauu”, kaže 39-godišnjak iz Kembridža. “Donekle je to i pitanje imate li ono što je potrebno ili nemate. A suština je u tome da li ste trkač. Svi WTCR vozači imaju ono što je potrebno, u to nema sumnje, ali kada počnete da retrovizorima češete ograde i kada iz skoro svake krivine izlazite razmišljajući ‘kako sam, za ime sveta, preživeo tu krivinu’, onda ste skoro tu. Ne sasvim, ali ste skoro na toj tački. Ali, zatim morate da napravite i sledeći korak. Morate da zadržite dah na dva minuta i trideset sekundi, u svakom krugu!”

Rob potvrđuje da uoči vikenda oseća presiju očekivanja da pobednički šampanjac ispije i deseti put i time se dodatno udalji od Majkl Ratera, osmostrukog osvajača motociklističke Velike nagrade Makaua.

“Zaista me uvek uzbuđuje Makau vikend, međutim spoljni pritisak postaje sve jači i jači otkako su me nazvali “Kraljem Makaua”, priznaje engleski automobilista. “Devet puta sam pobedio i ljudi očekuju da ponovo počistim konkurenciju. Ali, to svake godine postaje sve teže. Moram da promislim gde mogu da nađem to dodatno vreme koje kao da sam celog života imao u Makauu. WTCR je profesionalan šampionat, nivo je ekstremno visok, ali želim da poboljšam svoj pobednički rekord.”

U 2018. Haf je osvojio dve pol-pozicije na pisti Makau Guja, ali nijednu od njih nije pretvorio u trijumf. Razlog je, tumači on, bio deficit “golfa” u brzini na pravcima u odnosu na konkurentske modele.

“U trkama nismo startovali onako kako smo želeli. Tempo je bio tu i vodio sam sjajnu bitku s Estebanom Gerijerijem u trci 3. Međutim, “audiji” su lako mogli da nas pretiču na pravcima. To nije idealno, ali morate da izvučete maksimum iz svoje situacije.”

“Ja volim ulične staze, Makau je ulična staza i on je duže od deset godina bio nešto poput moje bebe. Nadam se da će se tako i nastaviti.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =