Haf: VW ima veći budžet za nas i ove godine “golf” postaje pravi trkački auto

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Britanski automobilista Rob Haf sprema se za novu sezonu Svetskog kupa turing automobila, u kojoj ostaje sa ekipom Sebastijan Leb rejsing i za volanom “VW golfa”.

On se zimus preselio u Dubai, gde uživa u drugačijem načinu života, provodi vreme na suncu i na plažama.

“Iza mene je lepa zima, bio sam veoma zauzet oko preseljenja, to mi je oduzelo dosta vremena. Što se ekipe tiče, sada smo udvostručeni, imamo četiri automobila i četiri vozača. Folksvagen je odustao od relikros programa, pa ima više novca za nas. Veći budžet znači i više testiranja.”

“To opet znači da smo imali više posla ove zime nego ranije, što me podseća na vreme kad su postojali fabrički timovi. Više sam putovao i više testirao, zato kažem da je ova zima za mene bila pozitivna u svakom smislu”.

Što se samog automobila tiče, Haf kaže da je “VW golf” višestruko unapređen, a tim je uložio najviše truda u poboljšanje performansi na startu.

“Mnogo smo radili na tome i verujem da smo napredovali. Ostalo je još mnogo finih podešavanja, ali se promena čuje i u radu motora. Unapredili smo elektroniku, a novi ECU (kontrolna jedinica motora) mogu da koriste svi automobili VAG grupe. Ipak, novi sistem nisu svi prihvatili, jer menja kompletnu startnu proceduru.”

“Na samom automobilu ima još dosta posla, ali će ove godine “golf” postati pravi trkački auto. Opštepoznata je stvar da je osnova za sve VAG automobile bio “seat leon kup”, što znači da smo u poređenju sa vozilima koja nisu iz te fabrike bili u nepovoljnom položaju. Sada ćemo to promeniti”, pojasnio je trkač iz Kembridža.

Kako je ove godine dozvoljeno da jedna ekipa ima dva automobila/vozača, SLR će svoju četvoročlanu posadu podeliti u dva para. Haf još ne zna ko će biti njegov timski kolega, niti se o tome raspitivao, ali je objasnio kako će to funkcionisati.

“Nastupićemo pod dva različita imena, ali ćemo svi raditi u istoj kancelariji. Iza scene ćemo biti četvoročlana ekipa. Ne verujem da će, na primer, Komtuju i Leopard imati sličnu saradnju kad je “audi” u pitanju, ali kod nas će sve funkcionisati kao jedan tim”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =