Hankuk: Izbalansiran setap je ključ uspeha na Hungaroringu­

Za svoju treću ovosezonsku rundu, DTM prvi put u 2018. izlazi van granica Nemačke i stiže na Hungaroring.

Staza smeštena dvadesetak kilometara severoistočno od Budimpešte peti put će ugostiti premijum turing seriju, sada kao domaćin pete i šeste trke tekućeg šampionata. U 2017. trke su na njoj osvajali Mercedesov Pol di Resta i Audijev Rene Rast.

Pista važi za tehnički zahtevnu, sadrži mnogo izmena pravaca, česta kočenja i ubrzanja, pa se smatra da setap mora da bude uravnotežen kako bi se maksimalno iskoristilo prianjanje koje daju Hankuk trkački pneumatici.

Kao i drugi DTM brendovi poput Audija i Mercedesa, i južnokorejski proizvođač guma ima fabriku u Mađarskoj, u mestu Racalmaš, što mu predstojeću rundu u određenoj meri čini domaćom.

Hungaroring je smešten u dolini, pa gledaoci s odgovarajućih pozicija na tribinama mogu da vide skoro 80% kruga od 4,381 kilometra. S druge strane, takva topografija po sunčanom vremenu pomaže razvoju visokih temperatura vazduha i asfalta. Za Hankuk gume to dosad nije predstaljalo nikakav problem.

Autodrom ima 14 krivina i mnogo uzanih sekcija, pa su preticanja dosta teška, čak i uz DRS asistenciju. Najbolju priliku tradicionalno predstavlja oštra prva krivina na kraju 800 metara dugačkog startno-ciljnog pravca.

Konfiguracija Hungaroringa, sa brojnim sporim sekcijama i krivinama različitih brzina zahteva izbalansiran setap. Pritisak guma mora da bude ispravan kako bi se dobro ubrzavalo iz sporih područja. I stil vožnje mora da bude odgovarajući, važno je da se ne vozi isuviše agresivno, već da se auto pusti da se kotrlja i da uvek ostane na idealnoj putanji”, objašnjava Tomas Baltes, glavni DTM inženjer Hankuka.

Asfalt Hungaroringa je na početku, pa i tokom svakog takmičarskog vikenda prašnjav, prljav i klizav. Pesak se lepi na gume, što uz česta kočenja i ubrzanja može da rezultira njihovim pojačanim zagrevanjem.

Baltes dodaje: Uz dobro podešen auto i pravi pritisak pneumatika moguće je izbeći pregrevanje guma i njihovu prateću povećanu potrošnju. Uopšteno, opterećenje pneumatika na Hungaroringu spada u osrednje u poređenju s drugim DTM stazama, na njemu se većem stresu izlaže gazeća površina nego sama konstrukcija gume.”