Hankuk pre DTM finala na Hokenhajmringu: Gume imaju pamćenje

Finale DTM sezone se, tradicionalno, održava na istom mestu odakle šampionat i kreće: staza Hokenhajmring dom je poslednje, devete runde nemačke premijum turing serije.

Dve trke na pisti u Hartvald šumi, u blizini Hajdelberga, daće prvaka za 2017. godinu.

Matematički su još šestorica trkača u konkurenciji za krunu, ali lider Matijas Ekstrem, vozač Audija, definitivno je na “pol-poziciji” uoči sezonske završnice. On ima 21 poen više od Renea Rasta, kolege po marki automobila.

Južnokorejski proizvođač Hankuk, ekskluzivni liferant pneumatika za DTM i partner prestižne serije, kao faktore od posebnog značaja za rundu u Hokenhajmu ističe brze krivine, neravnu površinu asfalta, visoke ivičnjake oštrih ivica i niske temperature i objašnjava kako se izlazi na kraj s tim specifičnim zahtevima.

Hokenhajmring važi za brzu stazu, a brze krivine, kakva je Parabolika, izlažu konstrukciju pneumatika izuzetno velikim opterećenjima, s tim što se “ventus rejs” trkačka guma u tim situacijama dosad uvek dobro pokazivala.

“Malo viši pritisak u gumama, mali nagib točkova i setap prilagođen specifičnim okolnostima mogu da smanje opterećenje koje trkački pneumatik trpi na Hokenhajmringu. On je, zajedno sa Zandvortom, “toboganom među dinama”, spada u DTM staze koje su najzahtevnije prema pneumaticima”, ističe Tomas Baltes, Hankukov DTM trkački inženjer.

Autodrom u Baden-Virtembergu ima još jednu posebnost: neravnu površinu. Ona izaziva “poskakivanje” trkačkih automobila, koje vozačima ume da napravi problem u pronalaženju prave tačke kočenja. Ta se pojava naročito primećuje na dva ključna mesta: pre druge krivine i pre ukosnice.

U principu, niži pritisak pneumatika pomaže da se poskakivanje automobila umanji. Ipak, prilagođavanja ne bi trebalo da budu ekstremna, jer mogu negativno da se odraze na konstrukciju, a time i na izdržljivost trkačke gume u situacijama kada se maksimalnom brzinom vozi preko visokih ivičnjaka sa oštrim ivicama.

Temperature su u ovako kasno doba sezone i kalendarske godine obično niske i na Hokenhajmringu bi mogle da igraju značajnu ulogu. S tim u vezi, ove godine je situacija kompleksnija nego ranije, jer su od 2017. iz DTM-a izbačeni grejači pneumatika.

Baltes dodaje: “Ključno je da vozači tokom procesa zagrevanja pre starta trke dovedu svoje pneumatike na radnu temperaturu, kako bi što je pre moguće postigli ciljani pritisak u gumama. Dalje, prvih nekoliko krivina i promena pravaca treba izvesti s velikom pažnjom. U suprotnom, pojedini vozači bi prerano mogli da završe bitku za DTM krunu, jer gume imaju pamćenje.”