Hiljaditinka presudila na Silverstonu: Gof na pol-poziciji, 32 automobila stala u devet desetinki!

Džek Gof je u privatnoj “hondi” osvojio pol-poziciju za prvu BTCC trku na Silverstonu, samo hiljaditi deo sekunde (+0.001) ispred vozača “tojote” Toma Ingrama, dok se lider šampionata Ešli Saton kvalifikovao kao deseti.

Gof je svoj “sivik” postavio na prvu poziciju zahvaljujući vremenu 58.653. Njemu su izbrisana 3 brza kruga, pošto je, kao i mnogi drugi vozači prekoračivao granice staze.

Subaruov Džejson Plejto je prošao daleko gore: njemu je zbog mnogobrojnih prekoračenja granica pokazana crna zastava, a pre eliminacije je na sesiji zabeležio 11. vreme.

Adam Morgan se u “mercedesu” kvalifikovao kao treći, dok je Met Nil u “hondi” završio na četvrtoj poziciji.

Džejk Hil je bio impresivan i “folksvagen CC” je dovezao do petog mesta. Na šestom se našao Rob Ostin u “tojoti”, dok je svoje najbolje kvalifikacije odvezao Ent Vorton-Ils, postavivši “audi S3” na poziciju sedam.

Vozač BMW-a Kolin Turkington osvojio je osmo mesto ispred Breta Smita u “hondi”, a Ešli Saton je kompletirao prvih 10.

Ostali pretendenti na titulu su kvalifikacije završili van prvih 10. Gordon Šeden je ostvario 12. vreme, dok je Robert Kolard bio tek 22.

Povratnik u šampionat Robert Haf je uspeo da dođe tek do 28. pozicije u “voksol astri”, s tim što kao “nov” vozač on nosi 45 kilograma balasta.

Rastojanja među takmičarima bila su minimalna čak i za BTCC standarde: svi učesnici – njih 32 – stali su u 0.886 sekundi (!), istina, na jednoj od najkraćih staza u kalendaru.

Kvalifikacije su održane po suvoj stazi i pod stalnom pretnjom kiše, koja se nije ostvarila. Kiše je bilo na prvom treningu, kada je najbrži bio Plejto, dok je na drugoj probnoj sesiji najbolji tempo imao Ingram.

Prva trka pretposlednje BTCC runde na programu je sutra u 12:57.