Hjundai prijavio dva automobila za 24 sata Nirburgringa

Hjundai motorsport nastupiće na ovogodišnjoj trci 24 sata Nirburgringa s dva automobila u TCR klasi.

U ovom poduhvatu kuća iz Alcenaua kao i prošle godine učestvuje s jednim “hjundaijem i30 N TCR”, jednim “velosterom N TCR”, dok je vozačka postava sedmočlana.

Oba automobila opremljena su endurans paketom, koji podrazumeva ABS, dodatna svetla i sistem za brzo dolivanje goriva.

Vozačku sedmorku predvodi Manuel Lauk, koji će tokom trke voziti i jedan i drugi model. On poseduje bogato iskustvo na “Zelenom paklu” u različitim automobilima, a u prethodne dve godine bio je u Hjundai posadama na Nirburgringu 24H i na trkama VLN serije.

Za volanom “i30 N TCR” biće i WTCR pilot Hjundaija Luka Engstler (koji istog vikenda na istom mestu ima i WTCR nastup) i protagonisti ADAC TCR Nemačka Anti Buri i Harald Pročik.

Engstler i Pročik su već godinama poznata lica u Hjundai porodici. Dok je mladi Bavarac pre prelaska na svetsku scenu za marku osvajao trke u TCR Nemačka, nacionalnim i kontinentalnim serijama, Austrijanac je svoje trkačke aktivnosti usredsredio na prvenstvo Nemačke. Tamo mu je jedan od tradicionalnih suparnika upravo Buri, koji se od ove godine pridružio Hjundai timu Engstler i proteklog vikenda je upisao prvu pobedu u sezoni.

Pročik je i 2019. godine bio u Hjundai postavi za Nirburgring 24H, dok je Buri bio u TCR pobedničkoj postavi na toj trci 2018, ali za volanom “kupre”.

Kokpit “velostera” će s Laukom podeliti vozači koji su se za Hjundai trkali na prethodnom izdanju Nirburgringa 24H, Mark Baseng, Moric Estrajh i Peter Terting.

Baseng i Estrajh su i 2019. vozili “veloster” i bili su članovi posade koja je izborila drugo mesto. Terting je u prethodne dve godine bio Hjundai pilot na maratonu u Ajfelima, ali za volanom sestrinskog “i30 N TCR” modela. Njegovo je vlasništvo prošlogodišnji najbrži kvalifikacioni TCR krug u vremenu 8:55.163.

Lauk i Terting bili su u posadi koja je za Hjundai osvojila drugo mesto na Nirburgringu 24H 2018, a Baseng može da se podiči i apsolutnom pobedom na ovoj trci 2012, naravno sa GT3 automobilom.

Krajem avgusta, Lauk, Baseng i Engstler vozili su 6-časovnu trku na Nirburgringu Nordšlajfe, petu rundu Nirburgring endurans serije. Bili su jedina posada u TCR Pro klasi, a u apsolutnom poretku završili su na poziciji 37, od 125 klasifikovanih učesnika.

Hjundai je u dosadašnja dva napada na 24 sata Nirburgringa izborio tri podijuma u TCR klasi: drugo mesto 2018. i drugo i treće u 2019.

Hjundai motorsport je istakao da mu je cilj da se ove godine, s posadama koje kombinuju poznavanje staze i njegovih TCR automobila, iskupi za razočaranje iz 2019. Tada su i “i30 N” i “veloster” imali svoje dugačke periode vođstva u klasi, ali je za pobedu nedostajalo pouzdanosti i sreće.

Trka Nirburgring 24H na glasu je kao nepredvidljiva, a prate je podjednako nepredvidljivi vremenski uslovi. To je važilo za tradicionalne prolećne i letnje termine njenog održavanja, a još više će važiti za ovo odloženo, jesenje izdanje, tokom kog će više vremena biti provedeno u noćnoj vožnji.