“Hjundai veloster” najbrži u klasi na Dejtona testu

“Hjundai veloster N TCR” ekipe Brajan Herta autosport postigao je najbrži krug u TCR klasi tokom trodnevnih treninga na Dejtona međunarodnom spidveju.

U periodu od 3. do 5. januara na znamenitom autodromu na Floridi vožen je tradicionalni test “Rika pre Roleksa”, uvertira u trku izdržljivosti koja sledi krajem meseca, a koja otvara IMSA šampionat sportskih automobila.

Osim čuvene 24-časovne trke namenjene prototipovima i GT automobilima, na Dejtona spidveju će biti održana i 4-časovna trka IMSA Mišlen čelendža, takmičenja u kom postoje GS (GT4) i TCR klasa.

U TCR konkurenciji, najbrži krug izvezao je 27-godišnji Kolumbijac Gabi Čaves. Pilot “velostera” je TCR debitant i bivši formula trkač, sa Indilajts titulom osvojenom 2014. i zvanjem Rukija godine u Indikaru 2015.

On je na pretposlednjoj, petoj sesiji postavio vreme 1:59.222 i tako obezbedio prvo mesto u zbirnom poretku, ispred dva “audija RS 3 LMS”, koji su zaostajali šest, odnosno sedam desetinki.

Samo su prva tri automobila probila granicu od 2 minuta za krug na 3,56 milja dugačkoj pisti.

Posebnu pažnju zaslužuje trećeplasirani “audi”. Njega je za nastup na prvoj rundi IMSA Mišlen čelendža 2020. prijavio Tim Prema, čiji je prvi čovek 37-godišnji francuski automobilista Aleksandr Prema, bivši GP2 pilot, DTM vozač Audija i enduro suvozač DJR tima Penske u Australijskim superautomobilima. I njemu je trodnevna “Rika pre Roleksa” bila premijerni izlazak na pistu u TCR automobilu.

Četvrto mesto pripalo je “alfa romeo đulijeti” (+0.955), peto još jednom “audiju” (+0.982), dok je najbrža “honda sivik” završila na poziciji osam (+1.516).

Na testu uoči prve runde IMSA Mišlen čelendža učestvovalo je 11 TCR automobila i 24 vozača. Među brendovima je najzastupljenija Honda sa 4 automobila, Hjundai i Audi imaju po tri, a Alfa jedan.

Četvoročasovna trka ove serije biće vožena 24. januara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =