Homola: Borković se nije ni pomučio da me prestigne, tim mora da proveri moj motor

Mato Homola je dovezao Targetov “hjundai” do devetog mesta na prvom sprintu austrijske runde TCR Evropa i upisao je 11 bodova.

Slovački trkač je tek delimično zadovoljan izvedenim na Red bul ringu, jer ima utisak da njegov “i30 N TCR” po performansama zaostaje za sestrinskim automobilom timskog kolege Dušana Borkovića.

Homola se nikada ranije nije trkao na pisti u Špilbergu, pa je prvi trening proveo u upoznavanju staze, traženju pravih tačaka kočenja i uspostavljanju odgovarajućeg setapa. Tom prilikom vozio je na starim gumama i postigao je šesnaesto vreme sesije.

Na drugoj probi, prešlo se na fina podešavanja, ali i na nove gume. Mato je drugi trening završio kao trinaesti i najbolje plasirani vozač Targeta.

Automobilista iz Bratislave nije izvezao kvalifkacije po planu. Da bi obezbedio ulazak u Q2 rundu on je morao da iskoristi set guma koji je čuvao za drugu fazu kvalifikacija. Promena plana je urodila plodom, jer je Slovak zabeležio deseto vreme i plasirao se u najbržih 12.

S takvim rasporedom pneumatika, Homoli je u Q2 rundi preostao samo jedan komplet pneumatika, samim tim i jedan napad na štopericu. Tu sesiju završio je kao najsporiji, dvanaesti, zbog greške u drugom sektoru, ali i manjih problema sa isporukom snage, otkrivenim tek posle kvalifikacija.

To je značilo da Mato obe trke ovog vikenda započinje iz šestog reda.

Na otvaranju trke 1, Homola je vodio borbu sa timskim kolegom Borkovićem, bitku je izgubio i to ga je onespokojilo.

“Baš kao što sam video u telemetriji posle kvalifikacija – na pravcima zaostajem za timskim kolegama. Dušan se čak nije ni pomučio da me obiđe i to je bilo prilično frustrirajuće.

“Srećan sam što sam uspeo da prestignem Toma Koronela posle njegove male greške i da trki završim kao deveti”, dodao je Mato.

“Ovo je maksimum koji sam mogao da iscedim iz automobila. Tim mora da proveri podatke, pre svega motor, jer osećam da nešto nije sasvim u redu.”

Homola inače nije imao pozitivne utiske o Red bul ringu pre nego što ga je neposredno upoznao: “Trenirao sam mnogo na simulatoru, i jednom sam bio na stazi sa putničkim automobilom. Najpre mi se nije dopala jer je kratka i ima malo krivina. Međutim, kad sam je isprobao, dopala mi se i to je sjajna staza.”

Drugi sprint na pisti u Štajerskoj startuje u nedelju u 11.30.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =