Homola: Kad sam u park fermeu video na šta mi liči točak, bio sam srećan što sam čitav stigao na cilj

Photo Clement Marin / DPPI
Sajam Nautike

Velika je razlika između rezultata koje su na WTCR vikendu na Suzuki ostvarili vozači “pežoa” tima DG sport: dok je Orelijen Komt zabeležio dva druga i sedmo mesto, Mato Homola je upisao top 10 plasman u prvoj trci, a u preostalim dvema nije stizao do bodova.

Na prvim kvalifikacijama Francuz je izborio pol-poziciju za subotu, a Slovak je imao deseto vreme, uz zaostatak od 0.782 sekunde za timskim kolegom. U borbi za startne pozicije za trke 2 i 3, Komt je ulaskom u Q3 osigurao još jednu zapaženu ulogu za nedelju, dok je Homola sebi otežao situaciju jer je ispao u Q1 rundi, završivši je kao petnaesti.

Posle dobrog starta u trci 1, Mato je za sobom ostavio Erlaherovu “hondu”, a na početku drugog i Tarkvinijev “hjundai”. Pokušao je da ugrozi i Verneov “audi”, ali mu to nije pošlo za rukom, pa je na cilj stigao sedmi, zaradivši prve bodove od letošnjih trka u Vila Realu.

Homola je znao da ga u nedelju čeka mnogo teži zadatak, s obzirom na start iz sedmog reda. U drugoj trci ga je namučilo jako podupravljanje, a najintenzivniju borbu vodio je s Monteirovom “hondom” u zoni 14. mesta. Između dva automobila je došlo do kontakta, zbog kojeg se Tijago kasnije izvinio, ali Matovu trku to nije moglo da spase: skliznuo je sa staze i trku je završio kao dvadeseti.

Photo Francois Flamand / DPPI

Za poslednji nastup vikenda, DG sport izveo je promene u setapu, ali one nisu donele željeni efekat. Homola je izgubio tri pozicije u prvom krugu. S obzirom na žestoke kontaktne bitke vođene od 6. pozicije naniže, on se ponadao da će mu se do karirane zastave ukazati prilika da napreduje. Međutim, i njegov “pežo” bio je pogođen, uz poremećenu geometriju prednjeg trapa i skoro uništen levi točak, koji je čudesno ipak održao pritisak u pneumatiku.

“Nedelja je ponovo bila “težak dan u kancelariji”, komentarisao je Homola. “Izgledalo mi je kao da je neko promenio moj auto između subote i nedelje, ponašao se potpuno drugačije. Gubio sam pozicije kao da sam bio parkiran. Uprkos tome, naučio sam dobru lekciju.”

“Poslednja dva kruga bila su užasno naporna, samo sam se nadao da ću videti liniju cilja. Ceo auto je vibrirao kao pneumatska bušilica, volan je bio zakrenut za 45 stepeni u odnosu na normalan položaj, a postoj mesto na kojem morate da skrenete brzinom većom od 200 km/h. Mogu da priznam da sam se malo uplašio. Kad sam u park fermeu video prednji točak, bio sam srećan što sam završio trku u jednom komadu, pa čak i kao petnaesti”, ispričao je automobilista iz Bratislave.

Uoči poslednjeg WTCR trkačkog vikenda u Makauu Homola je devetnaesti u generalnom poretku vozača, devet mesta i 145 poena iza Komta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 5 =