Homola: Klere nije hteo da mi prepusti pehar za drugo mesto, to je čudno iskustvo

Slovački trkač Mato Homola prezadovoljan je svojim rezultatima s belgijskog vikenda TCR Evropa.

On je na Spa-Frankoršampu upisao jedno sedmo i jedno drugo mesto i sa 53 osvojena boda bio je najuspešniji vozač “hjundaija” na legendarnoj i prohtevnoj pisti u Ardenima.

S Homolinog aspekta, druga najduža staza u Evropi jedno je od najboljih mesta na kojima se ikada trkao: “Spa je jednostavno neverovatan, prava klasična i prirodna staza koja odiše trkačkom atmosferom. Ima brzi i vijugavi O ruž koji nije za vozače slabog srca, ima sve što jedna sjajna pista mora da ima. Brza je, a ipak tehnička i mnogo je volim! Na Spa imam i lepa ranija iskustva, ali nisam znao kako će moj “hjundai” izaći s njom na kraj, jer smo mi zahvaljujući Balansu performansi imali najveću težinu i nismo imali veliku krajnju brzinu, koja je tu veoma važna.”

Homola je otvorio sezonu pol-pozicijom i pobedom na Hungaroringu, na Hokenhajmringu nije završio nijednu trku i nije stekao ni bod. Spa je predstavljao priliku da se nadoknadi izgubljeno u Nemačkoj.

Na belgijskom autodromu s dugačkim pravcima na kom je bitan svaki kilogram, južnokorejski automobili vozili su s maksimalnom hendikep težinom i najvećim klirensom, a snage spuštene na 97,5%. Da su najteži i najviši videlo se po vremenima krugova: najbrži “audi” bio je 2 sekunde brži od najbržeg “hjundaija”.

Treći takmičarski vikend kontinentalne serije otvoren je treninzima u petak, na kojima je Homola klasifikovan kao petnaesti i trinaesti. Na drugoj probi on nije stigao da montira nove gume jer je sesija zbog incidenta prekinuta pre predviđenog kraja.

Dan kasnije, vožene su kvalifikacije. Na njih je Homola izašao bez kilometara pređenih na novim pneumaticima, a žute i crvene zastave zakomplikovale su život svim vozačima. Q1 faza prekinuta je zbog velikog udesa Matovog timskog kolege iz Targeta Džoša Fajlsa. Slovak je svoje vreme za prolazak u Q2 postigao dovoljno rano da mu to nije poremetilo planove.

U Q2 rundi kvalifikacija, Homola je bio osmi, a na startu je pomeren jednu poziciju napred. Zvaničnici su utvrdili da Danijel Lojd nije trebalo ni da učestvuje u Q2, pa je Englez brisan iz tog plasmana.

Već u prvom krugu subotnjeg sprinta na stazu je izašao sigurnosni automobil. U tom trenutku Homola je bio peti, jer je prestigao “VW golf” Maksima Potija i “pežo 308” Žilijena Brišea, koji je imao tehničkih problema. Posle restarta, njega su obišli Poti i Davit Kadžaja u “kupri”, obojica sa lakšim automobilima i većom maksimalnom brzinom. Završnu bitku Mato je vodio sa “kuprom” Stijana Paulsena, 8 km/h bržom na pravcu, odbranio se od norveškog trkača i klasifikovan je kao sedmi.

“Borba s Paulsenom bila je baš dobra, u poređenju s onom na Hokenhajmu čak je bila i fer. Dodirnuli smo se nekoliko puta, ali uspeo sam da zadržim svoju poziciju i upisao sam lepih 18 bodova”, komentarisao je Homola trku 1.

Taj rezultat dao mu je dodatnu motivaciju za nedeljnu vožnju, u kojoj je planirao juriš na podijum. To mu je pošlo za rukom, uz ishod sasvim moguće i bolji od onog kome se nadao i koji je priželjkivao: u trci 2, na cilj je stigao treći, ali je klasifikovan kao drugi posle kazne izrečene Džimiju Klereu zbog incidenta s Dušanom Borkovićem.

Na inverznom startu Slovak je krenuo s četvrtog mesta. Kada je dotle vodećeg Borkovića torpedovao Klere na kočenju za krivinu Le komb, Mato je napredovao u plasmanu, ali je potom izgubio direktni duel s “pežoom” kasnijeg pobednika Žilijena Brišea.

Posle intervencije sigurnosnog vozila i restarta, Homola se odbranio od timskog kolege Bekmana i kraj karirane zastave je prošao kao treći. U satima posle trke, kazne su pljuštale na sve strane, a 30 sekundi dodatih na Klereovo vreme popelo ga je na konačno drugu poziciju.

“Trka je bila sjajna, iako moj start nije bio najbolji. Bilo mi je veliko iznenađenje kada je moje treće mesto postalo drugo, pogotovu na stazi na kojoj naš automobil nije bio među najbržima. Kući nosim mnogo bodova, a u generalnom sam ponovo među prvih pet!”, pohvalio se vozač iz Bratislave, koji je otišao kod Klerea po pehar za drugo mesto, ali je ovaj odbio da mu ga ustupi.

“To mi je pomalo smešno. Naravno, ja se ne trkam za pehare, ali ovo iskustvo je pomalo uvrnuto”, komentarisao je Mato, peti na tabeli šampionata sa 107 bodova, osam manje od Fajlsa i 2 više od Santjaga Urutije.

Sledeća runda TCR Evropa vozi se drugog vikenda jula na Red bul ringu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =