Homoli prva WTCR pobeda ispred Milera i Oriole, Šeden posle kazne tek šesti

Photo Paulo Maria / DPPI

Slovak Mato Homola pobednik je druge trke WTCR vikenda u Portugalu.

On je sigurnom i pametnom vožnjom na ulicama Vila Reala uspeo da trijumfuje sa treće startne pozicije, posle velike borbe sa Ivanom Milerom i ubeleži ne samo prvu pobedu već i prve bodove u WTCR.

Tragičar trke Gordon Šeden sjajno je startovao sa pol-pozicije, uspevši da zadrži Milera iza sebe. U tome mu je donekle pomogao Homola, koji je posle nekoliko krivina dobio duel sa Milerom.

Prvi prolazak kroz šikanu nije mogao da prođe bez incidenta, koji je inicirao Berton, a začinio Ferviš koji je izudarao nekoliko automobila i prošao kroz gužvu.

Posle toga su odustali Berton, Gerijeri i Dipon, a Ferviš i Lesen su kažnjeni prolaskom kroz boks zbog izazivanja incidenta.

Iako se nije nalazio u gužvi, već na čelu kolone, Šeden je kažnjen dodavanjem pet sekundi zbog sečenja šikane, što ga je koštalo pobede ili barem podijuma, pa je Škot završio trku kao šesti.

Homola je tada očešao zid, ali su oštećenja na njegovom “pežou” bila zanemariva.

On je u dobrom trenutku ušao u “džoker” krug i izgubio samo jednu poziciju. Miler je posle toga žestoko forsirao, napravio prednost od 2,6 sekundi, ali nije uspeo dovoljno da se odmakne i iz njegovog “džoker” kruga izađe kao vodeći, posebno jer je napravio grešku i uzjahao ivičnjak.

Pored karirane zastave prvi je prošao Homola, ispred Milera, a Oriola je, posle Šedenove kazne, rangiran kao trećeplasirani.

Četvrto mesto pripalo je Verneu, a peto Mihelisu. Bodove su još osvojili Erlaher, Panis, Tarkvini i Bjerk.

Miler je posle druge trke učvrstio vođstvo sa 29 poena prednosti ispred Erlahera, dok se Verne popeo u plasmanu na treće mesto.

Poslednja trka u Portugalu na programu je u 18.10 uz direktan prenos na Eurosportu.