Honda i JAS zainteresovani za GT3 DTM, čeka se pravi klijent za kampanju

Uopšte nije nemoguće da se među GT3 automobilima na startu novog DTM šampionata nađe i “honda NSX”, piše italijanska verzija portala Motorsport.com.

Prema ovom izvoru, japanski proizvođač je, poput drugih konstruktora, zainteresovan da i njegov model bude među onima koje će klijent ili klijenti prijaviti za šampionat u novoj epohi.

Prelazak serije sa specifičnih automobila Klase 1 na neuporedivo rasprostranjeniju GT3 specifikaciju prilika je različitim markama da svoja vozila posredstvom klijentskih timova plasiraju u tradicionalni nemački šampionat.

Prošlonedeljna vest o tome da će Red bul piloti u DTM programu voziti “ferari”, a ne “hondu”, kako bi se dalo očekivati zbog saradnje kuća u Formuli 1, ispraćena je tumačenjem da Japanci u bivšoj turing a sada GT seriji ne vide marketinšku vrednost.

Sada se, međutim, tvrdi da nije tačno da u Hondi vlada slabo interesovanje za DTM i da u njoj zapravo razmatraju koji bi bio najbolji način da brend bude zastupljen u renoviranoj seriji 2021. sa svojim modelom “NSX GT3”.

Automobile “honda NSX GT3” pravi italijanski konstruktor i tjuner JAS motorsport, višedecenijski tehnički partner Honde u kampanjama u turing, GT disciplinama i reliju.

Nijedna strana – ni japanska, ni italijanska – uopšte ne zatvaraju vrata za mogući DTM program i bili bi veoma srećni da pruže podršku klijentu koji bi se upustio u tu kampanju. Međutim, pravi tim mora da se pojavi.

“Činjenica da Red bul (za DTM) bira marku koja nije Honda ne znači da japanska kuća nije zainteresovana za DTM, naprotiv!”, kazao je Mads Fišer, rukovodilac klijentskih programa JAS motorsporta.

“Mi izrađujemo “NSX” i ne odlučujemo hoće li se on negde trkati ili ne. To zavisi od Honde, koja treba da pronađe referentan klijentski tim.”

“To važi za sve šampionate koji spadaju u klijentsko trkanje. Mi ekipama obezbeđujemo asistenciju u ime Honda rejsinga, oduvek je to naša misija.”

“Ali, mogu sa sigurnošću da tvrdim da i nas i Japance mnogo interesuje mogućnost DTM trkanja, zato samo treba sačekati i videti da li će postojati ekipa spremna da upotrebi “NSX GT3”.