“Honda” opet prva na Nirburgringu, pobedio Fugel ispred Lojhtera i Haldera

Foto: Gruppe C Photography

 I u nedeljnoj trci TCR Nemačka na Nirburgringu pobeda je pripala vozaču “honde sivik” tima Honda ADAC Saksonija, a slavljenik je ovog puta bio Dominik Fugel.

Iako je startovao četvrti, Fugel je pre prve krivine poveo kolonu ispred ispred Benjamina Lojhtera u “golfu” i Luka Vankmilera u “opelu”, koji je s pol-pozicije pao na treće mesto. Vodeća trojka se u početku izdvojila od pratilaca.

U toj fazi, Harald Pročik nalazio se na četvrtom mestu i za sobom je zadržavao jučerašnjeg pobednika Majka Haldera u “hondi”, Olivera Holdenera u “kupri”, Nilsa Langefelda u “audiju” i Luku Engstlera u “hjundaiju”.

Uzbudlivo je bilo i od desetog mesta naniže: tu se pilotesa “kupre” Mišel Halder suprotstavljala Teu Koakou u “hjundaiju” i Lukasu Niderčajderu u “pežou”.

U 4. krugu Halder je dobio duel s Pročikom i krenuo u poteru za prvom trojicom.

Šestoplasirani Holdener je “zakočio” Langefelda, a potom je Holanđanin u jedan mah izgubio dve pozicije i pao na devetu. “Audijev” ruki Maks Hese obišao ga je s unutrašnje strane NGK šikane, a Engstler sa spoljne, mada je tinejdžer iz Vigenzbaha pri tom presekao krivinu.

Savladavši destabilizovanu Holdenerovu “kupru”, Engstler i Hese su se popeli na mesta 6 i 7. Langefeld nije vozio dobru trku i bio je osuđen na novu defanzivu: napadali su ga Florijan Toma, Anti Buri, Mišel Halder, Peter Terting i Niderčajder.

Halder je lako savladao i Vankmilera i popeo se na treće mesto, a vodeći Fugel je počeo da oseća Lojhterov pritisak.

Posle 6 krugova odustao je Dino Kalkum u “renou” Vuković motorsporta. Runda na Nirburgringu ekipi je više predstavljala test vikend, a njen auto, pokazalo se, i dalje ima tehničkih problema i još nije konkurentan.

Potencijalno odlučujući napad na Lojhterovo drugo mesto, Halder je izveo na NGK šikani. Iako je početno delovalo da će manevar uspeti, pilot “folksvagena” imao je bolji izlazi iz te sekcije i održao se na poziciji.

U 12. krugu polupao se Danijel Davidovac u “opelu” HP rejsinga. On je izgubio kontrolu na ivičnjaku i sintetičkoj podlozi i silovito udario u ogradu, uništivši prednji deo “astre”. Intervenisao je sigurnosni auto, ali barijera nije mogla da bude popravljena u raspoloživom vremenu i na nekih 6 i po minuta pre isteka predviđenih pola sata, pokazana je crvena zastava.

Fugel je upisao prvu ovogodišnju, ukupno drugu pobedu u karijeri TCR Nemačka. Na pobedničkom postolju pridružili su mu se Lojhter, sa zaostatkom od 2.490 sekundi na cilju i Halder, koji je za pobednikom kasnio 3.578 sekundi.

Apsolutno četvrto mesto i pobedu u ruki kategoriji stekao je Luk Vankmiler, njegov mentor i šef tima Hari Pročik završio je peti.

Šestoplasirani Engstler danas je bio uspešniji pilot “hjundaija”, a poredak prvih deset kompletirali su Hese, Koako, Holdener i Mišel Halder. Langefeld je završio tek jedanaesti, ispred Burija, Tome, Tertinga i Niderčajdera.

Posle drugog sprinta na Nirburgringu, Pročik se vratio u vođstvo šampionata sa 219 bodova, Langefeld je sa 209 pao na drugo.

U generalnom poretku slede Engstler sa 198 poena, Halder sa 190, a plasman prve petorice zaokružuje Lojhter sa 167,5 poena.

Sledeća, peta runda TCR Nemačka 2018. vozi se od 17. do 19. avgusta na holandskom autodromu Zandvort.