Hunkadelja: Vozio sam kao da su kvalifikacije, tek sam u poslednjih pet krugova spustio tempo

DTM, 2018, Brands Hatch. Mercedes-AMG Motorsport DTM Team, DTM, Daniel Juncadella, Mercedes-AMG C 63 DTM

 Na prvoj DTM trci na dugačkoj varijanti Brends Heča na podijum su izašli vozači dva brenda, Mercedesa i BMW-a.

Mercedesov Dani Hunkadelja je pol-poziciju pretvorio u svoju prvu pobedu u seriji, a timski kolega Lukas Auer stigao je do trećeg mesta.

U sendviču između dva “mercedesa-AMG C63 DTM”, 8 sekundi iza pobednika, 2 sekunde ispred trećeplasiranog, završio je BMW trkač Augusto Farfus.

Hunkadelja je na svom 67. DTM nastupu startovao loše, ali je ostatak trke izvezao bez greške i u tempu koji niko nije mogao da prati.

“Ovo je bio moj veliki dan, a pobedu smo obezbedili zajedno moja ekipa i ja”, kazao je Španac. “Imao sam problem na startu i izgubio sam dva mesta, a posle toga sam samo gledao ispred sebe. Pit stop je bio mega, zahvaljujući njemu sam se vratio na vrh. Imao sam dobar tempo i vozio sam kao da su kvalifikacije, tek sam u poslednjih pet krugova malo smanjio brzinu. Već sam ove godine bio blizu pobede na Norisringu, a posle današnjeg starta mislio sam da mi ponovo neće uspeti.”

Hunkadeljin trijumf bio je i 188. za Mercedes u nemačkoj premijum turing seriji, sedmi koji je marka postigla ove sezone.

Drugoplasirani Augusto Farfus bio je najbolje rangirani vozač BMW-a. Brazilac se posle 825 dana suše popeo na DTM pobedničko postolje, prvi put od otvaranja sezone 2016. na Hokenhajmringu, kada je trku završio drugi. Danas je Augusto zablistao na stazi na kojoj je u WTCC danima zabeležio i trijumf i čiju dugačku konfiguraciju odlično poznaje.

Dobro je što sam konačno ponovo izašao na pobedničko postolje. Dugo sam na njega čekao i najzad se desilo. Imali smo baš dobar tempo i brz auto od starta, a tim je svoj posao obavio sjajno. Nisam mogao da držim brzinu “mercedesa”, ali smo se dobro takmičili. Uživaćemo u ovom danu, a sutra bih želeo da ovo ponovim”, rekao je Farfus, koji je uspon u formi najavio osmim i petim mestom na prethodnoj DTM rundi na Zandvortu.

Auer je vodio tokom devet krugova i nije bio presrećan što je svoju prvu vožnju na dugačkoj varijanti Brends Heča okončao kao treći: Staza je veoma teška i zahtevna u poređenju s kraćom verzijom. Kvalifikacioni plasman je ovde ključ, ako krenete sa čela, u normalnim uslovima vas niko neće obići. Startovao sam dobro, čak sam i vodio, ali sam posle boksa izgubio dva mesta. Kad izađete iz boksa, potrebni su vam čista staza i prednost nad suparnicima i onda vas više niko neće prestići. Nažalost, konkurenti su mi bili preblizu i prošli su me. Ipak bio sam drugi u kvalifikacijama, treći na cilju, na kraju je taj rezultat ipak u redu.”