I Audi i BMW zainteresovani da dovedu Kubicu u DTM?

Čelnici sportskih odeljenja Audija i BMW-a potvrdili su da su u kontaktu s F1 pilotom Vilijamsa Robertom Kubicom i da je bilo razgovora o prelasku poljskog automobiliste u DTM.

Šef Audi motorsporta Diter Gas potvrdio je da je s Robertovim menadžmentom razmatrao tu temu.

Kubica u Formuli 1 prolazi kroz supetešku sezonu, koja ne čini čast njegovom imenu i prethodno stečenoj reputaciji. U Vilijamsu i pored svega tvrde da on nije van igre za sedište i u 2020.

Sam trkač iz Krakova priznao je da za dolazeću sezonu traži i alternativne angažmane van Formule 1.

Poljak je DTM mašineriju iz prve ruke upoznao u januaru 2013, kada je testirao Mercedesov automobil. Proizvođač iz Štutgarta bio je toliko impresioniran da je kasnije tvrdio kako ga ima u vidu za takmičarski DTM kokpit, od čega naposletku nije bilo ništa.

Kako saznaje Motorsport.com, Audi je neformalne razgovore s Kubicinim menadžmentom imao uoči prošlog vikenda održane DTM runde na Nirburgringu.

“Kubica je svakako zanimljiv vozač, generalno zanimljiv za ceo DTM”, komentarisao je Gas, a potom zbirno pohvalio pilote koje Audi već ima pod ugovorom i priznao da bi mu bilo teško da otpiše bilo kog iz aktuelnog seksteta.

“Pomalo je rano da previše govorimo o detaljima situacija naših aktuelnih fabričkih vozača. Ali, ako se osvrnem unazad, rekao bih da je jedan od glavnih faktora u našem osvajanju proizvođačke DTM titule 2020. bio taj što smo imali vrlo moćnu i uravnoteženu postavu.”

“Svaki od naših vozača bio je u stanju da se popne na podijum, ili da osvoji ozbiljne poene. Na kraju krajeva, ne bi bilo lako da nastavimo bez jednog od njih.”

“Ja lično nisam razgovarao s Kubicom, ali jesam pričao s njegovim menadžmentom. Počinje da se primećuje da raste interesovanje za DTM, čak i u kategorijama koje bi trebalo da budu iznad njega. Mislim da je to samo po sebi vrlo dobar znak.”

Gas je istakao da je njegova postava bila u prednosti nad BMW-om jer je zadržala sve pilote iz 2018. (Rene Rast, Niko Miler, Džemi Grin, Loik Dival, Robin Frajns, Majk Rokenfeler), dok su se Bavarci za 2019. oprostili od Augusta Farfusa i doveli debitanta Šeldona van der Lindea.

On je ocenio i performanse vozača klijentske Audi postave, belgijskog tima WRT, u kojem mu je posebno za oko zapao Džonatan Aberdin, koji je ubeležio više top 5 plasmana u kvalifikacijama i trkama i koga vidi kao kandidata za fabričko DTM sedište 2020.

“Pjetro Fitipaldi je dobar, ali se Džonatan malo više ističe”, dodao je Gas. “Na neki način bih hteo da uzmem i njega! Moramo da vidimo da li ćemo za to imati mesta ili ne.”

Što se tiče BMW-a, Kubica s njim ima snažne i dugotrajne veze. Poljak je proveo četiri godine kao pilot BMW Zauber F1 tima, sa kojim je osvojio Veliku nagradu Kanade 2008.

Šef BMW motorsporta Jens Markvart nije želeo da precizira jesu li Robertovi menadžeri pokušali da stupe u kontakt s odeljenjem koje on predvodi: “Ljudi vole Kubicu, on svakako ima zajedničku prošlost s BMW-om. Mi smo tokom godina uvek bili u kontaktu s njim.”

“Međutim, ja mislim da je to normalna provera opcija koja se odvija iz godine u godinu. Nije tu pitanje uvek: ‘Da li bi hteo da se dogodine trkaš za nas?'”

R-Motorsport Aston Martin jedina je DTM operacija koja nije imala kontakt s Kubicom. Šef ekipe dr Florijan Kamelger rekao je da nije razgovarao ni s poljskim vozačem, ni s njegovim menadžmentom i da nije bio svestan da na toj strani postoji bilo kakvo potencijalno interesovanje za DTM.

1 Comment

  1. Lepo je što je uspeo da se vrati u kokpit F1 ali očigledno da nije u stanju da tamo napravi nešto značajnije.Voziti radi vožnje a bez izgleda da ćeš postići neki malo bitniji rezultat nema mnogo smisla tako da mu je bolje da pokuša nešto drugo. Ako ništa eto stigao je opet do F1, probao je, video da ne ide, sad bar nema nedoumica oko toga. Mislim da će mu u DTM biti bolje i da će tamo biti mnogo konkurentniji, a bilo bi dobro i za samo (inače veoma interesantno) takmičenje da ima jedno takvo ime.

Comments are closed.