I Brazilac na Sepangu: De Oliveira je četvrti vajldkard na WTCR finalu

Brazilac Žoao Paulo de Oliveira biće jedan od četvorice trkača sa specijalnom pozivnicom na poslednjoj rundi Svetskog kupa turing automobila u Maleziji.

Bivši fabrički vozač Nisana na Sepangu će nastupiti u “hondi sivik tajp R TCR” ekipe KC Motorgrup (KCMG).

De Oliveira je osvajao titule u Formuli Nipon 2010, u japanskoj i nemačkoj Formuli 3. Zabeležio je i jedno učešće u Svetskom turing šampionatu, na japanskoj rundi 2009.

U Japanu se takmiči još od 2004. godine i tu je proveo najveći deo svoje 20-godišnje sportske karijere. Aktuelni angažman ima u Super GT seriji, u čijoj slabijoj klasi GT300 vozi “aston martin”.

Ove godine De Oliveira se već trkao za KCMG, na 24 sata Nirburgringa i 9 sati Kjalamija, u oba slučaja u kokpitu “nisana GT-R” GT3 specifikacije. Vajldkard nastup na Sepangu biće mu prvi izlet u turing kategoriju u poslednjih deset godina.

“Biće to priličan izazov, jer nikada ranije nisam vozio TCR automobil, ali se nadam da ću se brzo prilagoditi i da ću tokom vikenda biti konkurentan”, kazao je 38-godišnji automobilista. “Cilj mi je da izazovem iskusnije vozače i da se u trkama borim za poziciju u prvih deset.”

Kao vajldkard učesnik WTCR završnice, De Oliveira nema pravo da osvaja bodove, a njegov automobil biće opterećen dodatnom težinom od 20 kilograma.

KCMG u kompletnom WTCR programu 2019. već prijavljuje automobile za Tijaga Monteira i Atilu Tašija. Treća “honda” ekipe iz Hong Konga stupala je na scenu na Suzuki i Makauu, gde ju je vozio Džim Ka To.

“Žoao Paulo de Oliveira bio je od velike pomoći našem timu kada je ove godine vozio Nirburgring i Kjalami, ne samo zahvaljujući brzini, već i detaljnim analizama i informacijama koje nam je pružio. Ovo će mu biti prva trka u “hondi sivik”, ali smo ubeđeni da neće imati problem da se adaptira i bude konkurentan”, rekao je osnivač KCMG Pol Ip.

Preostala trojica vajldkard takmičara na Sepangu biće lokalci, motociklista Hafiz Sjahrin, relativni novajlija Mičel Čea i iskusni Daglas Ku.

Neuobičajeno za WTCR format, sve tri trke biće vožene istog dana, u nedelju 15. decembra, sa startovima u 8:15, 11:15 i 13:10 sati (po srednjoevropskom vremenu).

Po lokalnom vremenu, treći sprint startuje u 20:10, što znači da će biti održan pod veštačkim osvetljenjem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − eight =