I Frajns dogodine vozi Formulu E, DTM angažman u drugom planu

Audijev DTM pulen Robin Frajns nedavno je potvrđen kao vozač ekipe Virdžin rejsing u Formuli E u 2018/19.

Virdžin rejsing će u petoj sezoni biti klijent Audija i koristiće njegove pogonske jedinice. Holanđanin je objasnio da je dogovor s Formula E timom postigao bez ikakvog uticaja proizvođača iz Ingolštata, odnosno da njegov novi ugovor nije deo nikakvog “paketa” i nema veze s ugovorom o snabdevanju koji su sklopili Virdžin i marka s četiri prstena.

“Vlasnik Virdžina je želeo da me angažuje”, ispričao je 27-godišnji trkač za Motorsport.com. “Audi nije uključen u odabir vozača u ovom timu, oni samo daju motore, informacije i podršku. Sve je poteklo iz tima i nema nikakve veze s Audijem.”

Šef Audi motorsporta Diter Gas kazao je da pre zvanične potvrde DTM kampanje za 2019. nijednom fabričkom vozaču kuće nije mogao da garantuje program u tom takmičenju. Zato su Virdžin i Frajns počeli da pregovaraju o Formula E ugovoru i pre nego što je Audi najavio da ostaje u nemačkoj premijum turing seriji.

“Pre te potvrde, nisam ozbiljno mogao da razgovaram ni sa jednim vozačem, jer nisam imao šta da ponudim”, objasnio je Gas. “Virdžin i Robin počeli su da pregovaraju ranije i njihov ugovor je potpuno odvojen od ugovora koji imaju Virdžin i Audi.”

Iz toga proizlazi zanimljiva i neočekivana situacija: ako ostane i u DTM-u, Holanđaninu će prioritet biti obaveze u električnoj formuli.

“Frajns je Virdžinov vozač i Formula E ima prioritet nad bilo kojim drugim njegovim programom u 2019″, dodao je Gas. “To ne znači nužno da on dogodine neće biti u DTM-u. Prvo moramo da vidimo trkački kalendar, koji bi trebalo da bude objavljen iduće nedelje. Onda ćemo videti da li može da izveze oba šampionata, a zatim da počnemo da razgovaramo hoćemo li to izvesti ili ne.”

U slučaju preklapanja DTM i Formula E termina, Frajns mora da vozi električni jednosed, a onda Audi neće imati interes da ga drži u svom premijum turing programu, jedinoj fabričkoj aktivnosti marke koja podrazumeva motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Frajns se već trkao u Formuli E i rano je počeo pregovore s Virdžinom jer je imao plan da se u seriju vrati. Nju je vozio u drugoj i trećoj sezoni postojanja serije za tim Andreti, u vreme dok je ta postava bila tehnički partner BMW-a. Kako je to partnerstvo šireno i postepeno prerasta u proizvođački angažman Bavaraca u Formuli E, za njega tu, kao fabričkog Audi pilota, više nije bilo mesta.

“Morao sam da preskočim četvrtu sezonu Formule E i nije bila tajna da sam pokušavao da se u nju vratim. Na tome sam već nekoliko meseci radio iza scene. Razmatrao sam svoje opcije i neke odluke sam morao da donesem prilično rano u sezoni. Tako sam i učinio”, kazao je Frajns.

Holanđanin je klasično školovan trkač jednoseda, sa titulama u Formuli BMW, Formuli Reno 2.0 i Formuli Reno 3.5 osvojenim u tri uzastopne godine. Njegov timski kolega u Virdžin rejsingu biće Sem Berd. Obojicu pilota očekuje kolektivni Formula E predsezonski test u Valensiji od 16. do 19. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × five =