I oni stižu na žurku: Abart i Alfa Romeo na Silverston klasiku

© 2019 Silverstone Classic

Malo automobilskih kompanija može da se pohvali tako bogatim sportskim pedigreom kakav poseduju Abart ili Alfa Romeo, pa nije iznenađenje da će obe legendarne italijanske marke biti vidno zastupljene na ovogodišnjem Silverston klasiku, globalno najvećem festivalu istorijskih trkačkih automobila.

Slavni Abart osnovan je 1949. i proslavlja platinasti jubilej – svoju sedamdesetogodišnjicu.

Rane kreacije Karla Abarta svoj sportski život započele su na kružnim i brdskim stazama i vozili su ih piloti kao što su Tacio Nuvolari i Pjero Tarufi.

Marka je brzo stekla zavidnu reputaciju, pa je prodavala visokoperformantne komponente proizvođačima među kojima su bili i Porše, Mercedes-Benc, Alfa Romeo i BMW.

Krajem sedamdesetih, Abart je postao trkačko odeljenje Fijata i tada su stvoreni reli klasici poput “fijata 124” i njegovog naslednika “fijata 131”.

Model “fijat 131 abart” osvajao je proizvođačke titule u Svetskom reli šampionatu 1977, 1978. i 1980.

Posetioci Silverston klasika moći će da isprobaju najnovije modele Abarta i Alfa Romea i na stazi u obliku osmice, ali i u polučasovnim test vožnjama po putevima oko autodroma u Northemptonširu.

Za vlasnike modela ovih kuća predviđen je ekskluzivni izložbeni prostor.

Posebna parada na pisti u čast 70-godišnjice Abarta biće upriličena drugog dana manifestacije, u subotu po podne i u njoj će učestvovati Klub vlasnika “abarta”.

Silverston klasik 2019. održava se od 26. do 28. jula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 16 =