I po tome je poseban: U Makauu WTCR akcija od četvrtka do nedelje

Za razliku od prethodne, ova sezona Svetskog kupa turing automobila neće se završiti u Makauu.

Runda koja predstoji na uličnoj stazi Guja pretposlednja je u WTCR kalendaru 2019, a veliko finale sledi polovinom decembra u Sepangu. Međutim, veoma je verovatno da će tri Makau sprinta radikalno prorediti spisak onih koji u Maleziji mogu da se nadaju vozačkoj tituli 2019.

Pre trka u Makauu Esteban Gerijeri je vodeći u generalnom (288 bodova). Prvi Argentinčev pratilac je Norbert Mihelis koji zaostaje šest poena. Ali sa raspoloživih 85 poena na ultrazahtevnim ulicama Makaua, veliki broj vozača je i dalje u konkurenciji za naslov.

Tu spadaju trećeplasirani Ted Bjerk (-40), svetski turing šampion 2017, kao i njegov kolega iz Cijan rejsing “Lynk&Co”, dvostruki osvajač trka na stazi Guja, Ivan Miler (-48), koga mnogi smatraju za najuspešnijeg turing vozača na svetu. Od pomenute četvorke, samo Bjerk nikada nije slavio u Makauu.

Mikel Askona, vozač “kupre” ekipe PWR rejsing, najbolji je novajlija ove sezone. On se nalazi na petom mestu u generalnom, ispred Gerijerijevog Minih motorsport kolege Nestora Đirolamija. I drugi Argentinac je u konkurenciji za osvajanje titule, ali će pre podržati uspešnijeg zemljaka.

Takođe, iako i sam ima matematičke šanse da odbrani naslov iz 2018, za Gabrijelea Tarkvinija je prioritet da pomogne timskom kolegi Mihelisu kako bi Mađar završio sezonu kao šampion.

Dugačka 6.120 metara, staza Guja je podjednako predmet ljubavi i straha. Odlikuju je i uske i široke krivine i dugački, široki pravci, uz velike promene nadmorske visine i jedna je od najizazovnijih uličnih staza na svetu. Široka je sedam metara na najužem, a 14 na svom najširem delu.

Rob Haf je sa devet pobeda najuspešniji vozač u Makauu. Pored toga, on je vlasnik TCR rekorda u kvalifikacijama (2:29.040) i u trci (2:31.038), kao i ukupnog turing rekorda staze, 2:27.009, koji je ostvario 2014. za volanom “lade grante”. Po povratku Makaua na kalendar Svetskog šampionata turing automobila 2017, Haf se kao pilot “sitroena” domogao rekordne devete pobede.

Photo Francois Flamand / DPPI.

Dobre šanse za visok rezultat u Makauu može da ima i Endi Priol, koji s Cijan rejsingom u 2019. još nije izlazio na podijum, ali je na stazi Guja pobeđivao 2006. i 2007. i na njoj je tri puta u nizu postajao prvak sveta.

Trke se na ulicama grada – Posebne administrativne oblasti Narodne Republike Kine održavaju od 1954. godine. Turing takmičenja imaju tradiciju dužu od pola veka, a prvo izdanje Guja trke održano je 1972.
Makau je bio i domaćin finala prve WTCR sezone kada je čak sedam vozača bilo u konkurenciji za titulu, a Tarkvini nadmašio Milera za tri poena.

Vozač BRC Lukoila, Brazilac Augusto Farfus, moraće da propusti WTCR trke jer na istoj stazi i istog vikenda brani titulu u FIA GT svetskom kupu. Nemačka zvezda u usponu i šampion TCR Azija, Luka Engstler zameniće ga za volanom “hjundaija”.

Još jedna smena straže dogodila se kod PWR rejsinga: vozač i šef tima Danijel Haglef predaće svoju “kupru” Robertu Dalgrenu tokom vikenda u Makauu, pa će šampion TCR Skandinavije debitovati u Svetskom kupu turing automobila.

Od 26 celosezonskih WTCR trkača, šestorica će prvi put nastupiti na stazi Guja. To su Mikel Askona, Engstler, Juan Kristoferson, Nils Langeveld, Benjamin Lojhter i Atila Taši.

Šest lokalnih pilota dobilo je priliku da se takmiči u WTCR-u. Listu otvara Bili Lo iz Makaua, koji je svoj WTCR debi imao na svojoj domaćoj trci 2018, a pridružuju mu se trkači iz Hong Konga: Džejms Tang, Kvaj Va Vong, Artur Lo i Terens Ce. Njih je predložila automobilska asocijacija Makaua. Džim Ka To, koji je svoj WTCR debi za ekipu KC motorgrup imao na prošloj rundi u Japanu, kompletira listu vajldkard vozača.

WTCR program Velike nagrade Makaua počinje treninzima, koji su na programu u četvrtak, 14. novembra. Dan kasnije voze se dve kvalifikacione sesije. Subotnja trka 1 traje osam krugova i startuje u 7:55, dok su trke 2 (8 krugova) i 3 (11 krugova) zakazane za 1:45 i 4:25 u nedelju 17. novembra.
Prošlogodišnje tri WTCR trke u na stazi Makau Guja osvojili su Žan-Karl Verne, Frederik Ferviš i Gerijeri.

Satnica FIA WTCR Makau vikenda izgleda ovako (sva vremena CET):

četvrtak, 14. novembar
2:00 – 2:45 – trening 1
5:40 – 6:10 – trening 2

petak, 15. novembar
1:50 – 2:30 – kvalifikacije 1
6:35 – 7:50 – kvalifikacije 2

subota, 16. novembar
7:55 – 8:20 – trka 1 (8 krugova – 43,960 km)

nedelja, 17. novembar
1:45 – 2:10 – trka 2 (8 krugova – 43,960 km)
4:25 – 4:55 – trka 3 (11 krugova – 67.320 km)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 5 =