Isti tjuner pravi BTCC motore za Subaru i Ford

Kada je ekipa BMR objavila da ove godine postaje fabrički tim Subarua u Britanskom prvenstvu turing automobila, u zvaničnom saopštenju je stajalo da će tim sam razvijati i svoje takmičarske “subarue levorg” i njihove motore.

Stvar, ipak, stoji drugačije: posao s agregatima poveren je Mauntjun rejsingu, koji je odabran za oficijelnog partnera u Subaruovom prvom BTCC poduhvatu. Tjuner iz Hertfordšira izrađivaće i unapređivati dvolitarske turboprehranjivane bokser agregate s direktnim ubrizgavanjem i prosleđivati ih timu BMR.

Mauntjun ima zadatak da izradi dovoljno motora kako bi BMR započeo sezonu sa četiri “levorga”, što znači da će se u njima, pored već najavljenih Džejsona Plejtoa i Kolina Turkingtona, takmičiti i šef ekipe Voren Skot, kao i još jedan vozač koji još nije određen. U timu sa statusom BTCC konstruktora nadaju se da će posao biti na vreme završen i da će na prvoj rundi sezone, 3. aprila na Brends Heču, moći da nastupe kao kompletan kvartet.

120116bmr
Do prošle sezone BMR je u šampionatu učestvovao sa četiri “folksvagena CC”, a pokretali su ih standardizovani Svindon (TOCA) agregati. Njih organizator prvenstva prodaje ili iznajmljuje učesnicima koji nisu u stanju da izrade sopstvene motore, niti su partneri nekog od proizvođača.

Mauntjun je u automobilskom sportu prisutan 35 godina. Već dugo povezan s Fordom, on stvara i priprema ekobust i duratek motore za sve ekipe koje s “ford fokusima” nastupaju u BTCC-u. Rasprostranjeno je verovanje da je snaga tih agregata u najvećoj meri zaslužna za ubedljiva izdanja “fokusa” i tri uzastopne pol pozicije kojima je ovaj auto zaključio sezonu 2015.

Jackson_01Sada, kada u svoje klijente upisuje i BMR i njegova četiri “subarua levorg”, u Mauntjunu izrađeni agregati pokretaće otprilike trećinu svih automobila koji se trkaju u najvažnijem šampionatu četvorotočkaša na Ostrvu.

“Pošto smo razmotrili sve raspoložive opcije za 2016, raduje me što će nam Mauntjun razviti i napraviti motore za ovaj projekat”, kazao je Kevin Beri, šef tehnike ekipe BMR. “Oni poseduju bogato iskustvo s BTCC i NGTC pravilima (“nova generacija turing automobila”, aktuelni tehnički standard u prvenstvu – prim.) i ubeđen sam da imaju i stručnost i sposobnost da izvedu sjajan agregat na jedinstvenoj Subaruovoj osnovi.”

Dejvid Mauntin, prvi čovek Mauntjun rejsinga, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je njegova firma partner fabričkog tima i obećao je četiri performantna dvolitarska turbo boksera na vreme za predsezonska testiranja.