Iznenađenje na Zandvortu: BMW-u prva četiri mesta u kvalifikacijama, pol-pozicija Gloku

BMW pilot Timo Glok izvezao je najbrži kvalifikacioni krug i osigurao idealno mesto na startu prve trke holandske DTM runde.

Drugu ovosezonsku, ukupno treću pol-poziciju u DTM karijeri Glok je osvojio krugom od 1:27,823 (prosek: 176,5 km/h). On u Holandiji nikada ranije nije stigao ni do podijuma, a najbolji rezultat mu je šesto mesto.

Kvalifikacije na Zandvortu pretvorile su se u pravi trijumf za BMW, čiji će vozači danas popuniti prva dva startna reda: iza Gloka poređali su se Augusto Farfus (+0.084), Marko Vitman (0.242) i Maksim Martan (+0.332).

Najbolje rangirani Audi pulen bio je petoplasirani Rene Rast (+0.464), koga je na šestom mestu ispratio kolega po marki automobila, Loik Dival (+0.508).

Sedmi ukupno, a peti među BMW vozačima bio je Tom Blomkvist (0.528), dok je osmo mesto pripalo Geriju Pafetu (+0.552), danas najuspešnijem Mercedesovom pilotu i jedinom braniocu časti trokrake zvezde u top 10.

Poredak najbržih deset zaključili su Audijevi trkači Majk Rokenfeler (+0.645) i lider šampionata Matijas Ekstrem (+0.724), koji startuju iz petog reda.

Mercedesov Lukas Auer, drugoplasirani u generalnom, počeće prvu trku tek sa šesnaeste pozicije. Podbacio je i Audi pilot Džejmi Grin, najbrži na drugom treningu, ali sa tek petnaestim rezultatom kvalifikacione sesije.

U strahu od padavina, vozači su nastojali da rano zabeleže vremena. Kiša je i počela nekih sedam minuta pre kraja sesije i upropastila je sve vozače koji u prvom napadu na štopericu nisu postavili dovoljno dobre rezultate.

Takav razvoj događaja cementirao je poredak, doneo srećnih i neočekivanih 1-2-3-4 BMW-u i osujetio je namere konkurentskih brendova.

Prva trka holandskog DTM vikenda startuje u 14:45 i traje 55 minuta + 1 krug.