Jahim Galaš: Ne sumnjam da će mi Vesnić biti najveći rival, ali ove godine ja hoću istočnoevropsku titulu!

Foto: Facebook

Jahima Galaša upoznali smo prošle godine kao najupornijeg protivnika Milovana Vesnića u TCR šampionatu Istočne Evrope, ali i vrlo bistrog mladog vozača.

Češki tinejdžer je za volanom “VW golfa” izvezao veoma uspešnu i ozbiljnu kampanju 2019. i stekao je zvanje vicešampiona serije. Jahim će i 2020. voziti isto takmičenje, ali ovog puta s ambicijom da on stekne sezonsko zlato. Međutim, jasno mu je da mu na putu do regionalne titule stoji aktuelni prvak Vesnić, koga inače izuzetno ceni.

“Voleo bih da ove godine osvojim titulu”, kaže Galaš. “Prošlogodišnje drugo mesto u generalnom bilo je sjajno za početak, ali ove godine cilj mora da bude pobeda!”

“Ne sumnjam da će mi najveći rival u šampionskoj bici biti Vesnić. Naravno, on namerava da brani svoju krunu i učiniće sve da to postigne. On je i najiskusniji vozač, ali ako pobedite takvog suparnika, to sve čini mnogo vrednijim.”

Galaš vidi opasnost i s još jedne strane – u igru u 2020. ulazi i njegov zemljak Mihal Makeš s “kuprom” Mičanek motorsporta. Češki piloti se dobro poznaju jer su bili najveći rivali u Klio kupu 2018.

“I Makeš bi mogao da odigra ulogu u TCR Istočna Evropa. U “renou klio” je za kratko vreme uspeo da bude brz, a TCR automobil je samo brži “klio”.

“Moj tim GT2 motorsport od ove sezone nastupa s dva automobila (drugi vozi Simon Ladnjak iz Poljske – prim.), to bi trebalo da nam pomogne da bolje podesimo automobil, da pronađemo idealne putanje. Ne želim previše da očekujem od tog partnerstva, ali mu se radujem i dobro ćemo raditi zajedno.”

Teoretski, Galaš je spreman i da pomogne timskom kolegi u konačnoj borbi za krunu: “Ako bi se nešto takvo zbilja desilo, verovatno bi najmudrija odluka bila da pomognem kolegi. Kao vozači istog tima, to bi trebalo da radimo i verovatno ne bih imao mnogo izbora. Međutim, nikada se ne zna – dovoljno je da ne završite prve dve trke i već ste ispali iz igre za titulu. Tada samo možete da se nadate da će tokom sezone to da se desi i vašem suparniku.”

Pandemija koronavirusa odložila je start TCR Istočna Evropa, čija je prva runda trebalo da se vozi na Hungaroringu od 17. do 19. aprila.

“Otkazivanje prve runde deluje kao najbolja moguća odluka u ovom trenutku”, komentariše Galaš. “Naravno, nadam se da će za Hungaroring moći da pronađu novi datum i da će ova epidemija da se završi što je moguće pre, naročito posle svih priprema koje smo obavili tokom zime. Poslednje što želim bilo bi da sada sve propadne.”

Na kalendaru regionalne serije prvi put će se naći Poznanj. Ovu stazu češki pilot je upoznao u simulatoru i formirao je mišljenje o njoj: “Posle nekoliko sati provedenih na simulatoru, Poznanj ne deluje kao loša staza. Posebno mi se sviđa njegov srednji deo, lepo teče, baš kao Grobnik. Ali, nedostaje mi više mesta za preticanje, kao što je Remus krivina na Red bul ringu. Tamo se priđe maksimalnom brzinom, a onda žestoko koči i vrlo sporo prolazi kroz oštru krivinu. To je sjajno za preticanja, ali, u Poznanju ne postoji ništa slično i stoga bi trkanje moglo da bude teže.”

Na zajedničkim vikendima CEZ i TCR Istočna Evropa 2019, Galaš nije vozio samo sprint, već i jednočasovne endurans trke u CEZ klasi TC-3500, a u toj disciplini postao je i šampion. S tom praksom bi želeo da nastavi.

“Voleo bih da ponovo vozim i endurans trke i da pokušam da još jednom osvojim taj šampionat. Zahvaljujući tim trkama vozimo više krugova tokom vikenda, što je još jedna sjajna prilika da isprobamo više stvari, bolje naučimo staze i da napredujemo.”

Mladi Čeh sebe u budućnosti može da vidi u kontinentalnom TCR prvenstvu, ali ne želi da preskače korake u svom vozačkom formiranju.

“Voleo bih da se jednog dana trkam u TCR Evropa. To nije nemoguće, te trke su uvek sjajne, startne rešetke imaju po 30 automobila! Ali, ako bih ikada mogao da pređem u takav šampionat, učinio bih to samo pošto osvojim TCR Istočna Evropa.”