Jan Erlaher, najmlađi turing prvak sveta: Uložio sam celog sebe u auto-sport, i on me je danas za to nagradio

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Francuski automobilista Jan Erlaher u kineskom brenu “lynk&co” švedske ekipe Cijan rejsing novi je šampion Svetskog kupa turing automobila.

Kako ima samo 24 godine, on je postao najmlađi svetski prvak u turingu, a titulu je izvojevao u pretposlenjoj trci sezone.

On je odmah posle prvog trkačkog vikenda u godini poveo u generalnom plasmanu, pa je ekipa Cijan rejsing stala iza njega i sva ostala trojica vozača švedskog tima imala su zadatak da mu pomognu da osvoji naslov.

To svakako ne umanjuje veštinu i trkačke sposobnosti mladog Francuza, a može se reći da mu je jedina prava pomoć u karijeri bila to što mu je ujak majstor turinga Ivan Miler.

Trkački pedigre i sportski dug on je nasledio i od svoje majke Keti, koja se u mladosti i sama trkala, ali i od oca Iva, koji je bio fudbaler.

Iako ga je ujak vodio na trke, u Janu se želja da se i sam oproba na stazi javila relativno kasno. Njegov put nije počeo od kartinga, kao u slučaju većine svetskih šampiona, ali je itekako trenirao na zaleđenim stazama Laponskog relija i Andros trofeja, što mu je veoma koristilo u savladavanju kontrolisanja automobila na vlažnoj pisti.

Za sedam godina provedenih kao aktivni trkač, Erlaher se okušao u deset serija, a na svetsku scenu je stupio 2016. godine.

Njegov ujak Ivan je 2020. godinu završio kao viceprvak, a i pre početka sezone je govorio da mu je glavni cilj da sestrića dovede do titule, što je i ostvario.

“Pobede nisu bile moj prioritet, kao ni moj krajnji rezultat. Čak sam i svoju sigurnu pobedu u Budimpešti poklonio njemu. Kad sam pre četiri godine došao kod Fransoa Ribeira rekao sam mu da se slobodno kladi na Jana, jer će on sigurno biti svetski šampion. I danas on to jeste”, rekao je Miler posle vikenda na Aragonu.

Na kraju ove sezone, Erlaher je opravdao verovanje svog ujaka, a kad je kraj druge trke došao i kad je bilo jasno da je titula njegova, on se zahvalio pre svih ujaku, ali i celoj ekipi koja je predano radila sa njim i za njega cele godine.

Posebno emotivan trenutak bio je kad su on i Miler vozili počasni krug točak uz točak, dok mu je ujak aplaudirao.

“Od kad sam ušao u auto-svet svako veče sam išao u krevet sa jednom mišlju i svako jutro se budio sa istom tom – da postanem svetski šampion”, rekao je tada Jan obraćajući se publici iz auta.

A kad je upitan kako se oseća posle osvajanja naslova, on je kroz suzni osmeh rekao: “Sad više ne osećam ništa”.

Kad su emocije malo splasnule, Erlaher se osvrnuo i na poslednju trku u sezoni.

“Pre svega želim da čestitam svim akterima ove neverovatne sezone. Kad sam osvojio titulu, nisam više osećao pritisak da moram da osvojim bodove, sjajan osećaj, treća trka mi je verovatno bila jedna od najboljih u životu. Uživao sam u svakom trenutku. Da sam bilo kom timskom kolegi mogao da pomognem, učinio bih to sa velikim zadovoljstvom, toliko toga su učinili za mene”, rekao je trkač iz Miluza.

“Sećam se svojih početaka, koji i nisu bili tako davno. Sećam se kad sam kao klinac sedeo Ivanu na ramenima, i kad su me on i moja mama vodili da gledam WTCC. Znali su me svi u padoku. A onda me danas, eto, rame uz rame sa svima njima, osvojio sam titulu, sve je to vrlo emotivno”.

“Uložio sam celog sebe u auto-sport, i auto-sport me je danas za to nagradio. Ova sezona je bila naporna, svašta je moglo da se dogodi u 16 trka, ali vodio sam od prvih kvalifikacija do poslednje trke. Mnogo smo radili u radionicama u Švedskoj, mnogo toga su momci iz ekipe radili svakog vikenda, zaista smo sve sklopili kako treba”, dodao je novi WTCR kralj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*