Jan Magnusen najavio kampanju u TCR Danska 2020.

Photo by Richard Prince for Chevy Racing

Verovatno najuspešniji danski trkač svih vremena, Jan Magnusen, još jedno je veliko ime koje se priključuje TCR porodici.

Bivši pilot Formule 1 i doskora fabrički vozač Dženeral motorsa (Korveta rejsinga), 46-godišnjak iz Roskildea najavio je da će karijeru 2020. godine nastaviti u novorođenoj seriji TCR Danska.

Poznat i kao otac aktuelnog F1 trkača Kevina Magnusena, Jan će voziti “folksvagen golf GTI TCR” ekipe LM rejsing, koji će početi da testira u prvim mesecima iduće godine.

U svojoj bogatoj karijeri, Magnusen je smatran velikom F1 nadom u drugoj polovini devedesetih.

Turing svet mu nipošto nije bio stran. Vozio je ITC 1995. i 1996, kao i punu sezonu Evropskog prvenstva 2004. Startovao je i u Svetskom šampionatu turing automobila 2006. u Maakauu.

Redovno se trkao u rodnoj Danskoj čak i tokom 16 godina dugačkog fabričkog angažmana u Korveti (od 2004. do 2019). Nacionalna turing prvenstva osvajao je 2008. i 2012. godine.

Najveće uspehe postizao je u GT svetu, kao dvostruki IMSA GT LM i dvostruki ALMS šampion. Za Korveta rejsing vozio je preko 150 trka, osvojio ih 35 i zabeležio 17 pol-pozicija.

Za volanom “korvete” je četiri puta trijumfovao na 24 časa Le Mana u GT klasi, a jednom je bio član pobedničke posade na Roleks 24H Dejtone. Ovog oktobra Ševrolet ga je izostavio iz svojih budućih planova.

“Oduvek mi je bila želja da budem prisutan na danskim trkalištima i uživao sam u trkanju pred danskim navijačima. Zato sam veoma zahvalan na ponuđenom sedištu i prilici da se nađem na startnoj rešetki prvog TCR prvenstva Danske, koje počinje idućeg proleća”, izjavio je Magnusen.

“Dok sam se trkao za Korvetu u IMSA seriji pratio sam američki TCR šampionat i nema sumnje da su performanse tih automobila sjajne. Osim toga, oni se dobro uklapaju u kratke piste i uzbudljive ulične staze kakve imamo u Danskoj. Prilično sam siguran da ćemo pružiti dobru predstavu navijačima.”

“Još nisam imao priliku da testiram TCR trkački automobil, ali sam od različitih dobrih vozača čuo mnogo lepih stvari o njemu i jedva čekam da što pre započnem test program.”

Uprkos budućem TCR angažmanu, veruje se da Magnusen i dalje nastoji da pronađe mesto na startnoj rešetki IMSA šampionata sportskih automobila 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 4 =