Jubilej “kralja”: Klaus Ludvig danas puni sedamdesetu!

Legendarni Klaus Ludvig, jedan od najraznovrsnijih i najuspešnijih vozača turing i sportskih automobila svih vremena, danas proslavlja sedamdeseti rođendan.

U biografiji znamenitog Nemca stoje tri DTM i dve DRM titule, tri osvojena 24 časa Le Mana, šampionsko zvanje u FIA GT prvenstvu 1998, kao i nebrojeni trijumfi u kategorijama prekrivenih točkova.

U čast fantastičnih postignuća, navijači su ga prozvali “Kralj Ludvig”, verovatno u aluziji na bavarske kraljeve iz dinastije Vitelsbaha, iako Klaus potiče iz Severne Rajne-Vestfalije.

Ludvig je rođen 1949. u Bonu i auto-sportom se zarazio još kao dete, kada su ga roditelji vodili na trke na Nirburgringu. Ljubav prema automobilizmu počela je da se uobličava u karijeru početkom sedamdesetih, najpre kroz nastupe u slalom trkama, vožnjama orijentacije, zatim i ozbiljnim angažmanom u u turing disciplini.

Prvi naslovi stigli su koncem te decenije. Ludvig je trijumfovao u u nemačkoj DRM seriji 1979. sa “poršeom 935”, a drugu krunu u istom takmičenju stekao je 1981, sa famoznom Cakspidovom monster spravom, “ford kaprijem turbo”.

U istoj epohi Klaus je počeo da osvaja i Le Man. Prvu od tri pobede na 24-časovnoj trci upisao je 1979. u “poršeu 935”, a sledeće dve, 1984. i 1985, kao pilot “poršea 956”.

Od 1985. trkao se u DTM-u, da bi svoju prvu titulu u toj kategoriji osvojio 1988. s “ford sijerom RS 500 kosvort”. Za samo bod izmakao mu je naslov WTCC prvaka 1987, koji je posle sudijskih odluka i diskvalifikacije “fordova” na Bathurstu završio u rukama Roberta Ravalje.

Već dosad navedeno pruža jasnu sliku o tome da je “Kralj” mogao da pobeđuje u praktično bilo kom automobilu, ali je raznovrsnost dobila novu dimenziju već 1989, kada je potpisao za AMG-Mercedes tim.

Zvanje DTM viceprvaka izborio je 1991, a potom se popeo na vrh i svoje dve titule obezbedio je 1992. i 1994. U prvom slučaju šampionska sprava bila je “mercedes-benc 190 E 2.5-16 Evo II”, u drugom “mercedes-benc C-klase V6”.

Iako je bio uspešan i sa drugim brendovima, ove dve krune najviše su doprinele da Ludvig ostane ponajbolje upamćen kao pilot štutgartske Trokrake zvezde.

Poslednje dve ITC sezone proveo je kao vozač “opel kalibre V6 4×4”, da bi u drugoj polovini devedesetih obnovio vezu s Mercedesom i ponovo se iz turing sveta vratio za volan sportskog automobila.

Kao član fabričke postave Trokrake zvezde osvojio je Međunarodni FIA GT šampionat 1998. u klasi GT1, u tandemu s Brazilcem Rikardom Zontom. Trijumfalni model bio je “mercedes-benc CLK-GTR” (uz verziju “CLK-LM GT”), koji je kući iz Štutgarta doneo i timski naslov.

Kada je 2000, već kao 50-godišnjak, pozvan da se uključi u obnovljeni DTM, Klaus se spremno odazvao i sezonu je završio kao treći, naravno u “AMG mercedesu CLK-DTM”.

To je, zvanično, trebalo da bude kraj Ludvigove DTM i karijere uopšte, ali ga povlačenje nije sprečilo da se pojavljuje i postiže visoke plasmane na 24 sata Nirburgringa.

Takođe, on je svojim ogromnim iskustvom i poznavanjem automobilskog sporta nastavio da doprinosi razvoju visokoperformantih modela (“majbah ekselero”), a od 2009. “Kralj Klaus” je i brend ambasador Klasik Mercedes Benca. U tom svojstvu, on učestvuje na manifestacijama poput Gudvud festivala brzine, na trkama istorijskih automobila, izložbama i klasičnim relijima.

Neugasivi Ludvigov entuzijazam prema auto-sportu prenet je i na sledeću generaciju u porodici. Njegov sin Luka redovan je u ADAC GT Masters seriji, u kojoj ima titulu iz 2015, ali je generalno neuporedivo manje uspešan od oca, s kojim se ponekad zajedno trka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − eight =