Jubilej: Lamborgini proizveo 400 trkačkih “hurakana”

Trkačko odeljenje Lamborginija nedavno je prigodnom svečanošću obeležilo proizvodnju četiristotog trkačkog “lamborginija hurakan”.

I jubilarni primerak nastao je u sedištu kuće u Sant’Agati Bolonjeze, gde od 1963. pod istim krovom nastaju svi automobili slavnog brenda, bilo takmičarski, bilo namenjeni vožnji na putevima.

Predsednik kompanije Automobili Lamborgini Štefan Vinkelman istakao je da ovaj događaj značajan ne samo za Lamborginijev Skvadra korse odsek, već i za kuću u celini.

“Ponosni smo na ovaj kamen-međaš. Za samo nekoliko godina Skvadra korse se afirmisala u najvažnijim međunarodnim takmičenjima, a “hurakan GT3” i “hurakan supertfofeo” nesporne su reference u Gran turizmo kategoriji”, kazao je Vinkelman.

Prvi “hurakan supertrofeo” predstavljen je 2014, kada je zamenio “galjarda” kao temelj u monomarka Lamborgini šampionatu, koji ima svoja izdanja u Evropi, Americi, Aziji i Bliskom Istoku.

Godinu kasnije, debitovao je i “hurakan GT3”, što je označilo i zvaničan ulazak marke u svet GT trkanja.

Dva modela se razlikuju po tome što “supertrofeo” kao kup automobil ima malo manje snage i aerodinamičkog potiska.

Foto Speedy

Tokom šest narednih sezona, “hurakan GT3” i njegov naslednik “GT3 evo” (postoji od 2019) osvojili su gotovo 100 trka, među njima i one najprestižnije na svetu.

Na spisku postignuća nalaze se tri uzastopna trijumfa na Roleksu 24 na Dejtoni, dve pobede na 12 sati Sebringa i trostruka kruna u GT Svetskom čelendžu Evropa 2019. (osvojene sprint, endurans i apsolutna titula).

Samo u 2020. “hurakane GT3” su na trkačke piste izvodile 24 različite ekipe u 15 nacionalnih i međunarodnih šampionata. U zbiru, ti automobili su prešli 20.000 kilometara, a vozilo ih je 88 različitih pilota.