Juče nam to nije rekao, danas je zvanično: Buri je WTCR vajldkard za Nordšlajfe

Foto: Gruppe C Photography

Redovni učesnik TCR Nemačka Anti Buri dobio je status vozača sa specijalnom pozivnicom za nemačku rundu Svetskog kupa turing automobila na Nirburgringu Nordšlajfe.

Koliko juče, na Red bul ringu smo razgovarali s finskim trkačem i pitali ga za planove u ostatku sezone. Anti je pomenuo planirani start na endurans trci na Portimau, dok o mogućem WTCR angažmanu u ovoj sezoni nije bilo ni reči. Očigledno, postojala je obaveza da se dogovor ne objavi pre ponedeljka.

Buri će na “Zelenom paklu” nastupiti u “audiju RS 3 LMS” kao vozač AS motorsporta i postaće prvi Finac u Sveskom kupu turing automobila.

Redovan u TCR Nemačka od osnivanja šampionata, on je po broju pobeda jedan od najuspešnijih trkača u nekad najjačoj nacionalnoj TCR seriji.

Samo ove godine, Anti je osvojio tri trke, na Ošerslebenu, Mostu i Red bul ringu i pre letnje pauze vodi u prvenstu sa 13 bodova prednosti.

“WTCR je uvek bio moj veliki cilj”, kazao je 30-godišnji trkač sa jugozapada Finske. “Trkam se u TCR Nemačka od 2016, na međunarodnom TCR nivou nastupam u trkama 24H serije i kada se pružila ova prilika da pređem na svetski nivo, ugrabio sam je kao vajldkard takmičar.”

Prema WTCR pravilima, Buri će na Nirburgringu voziti sa 20 dodatnih kilograma i njegovi plasmani neće biti bodovani. Međutim on najkomplikovaniju stazu na svetu poznaje zahvaljujući startovima u 24-časovnim trkama i smatra da mu to donosi prednost.

“Takva su pravila, ista su za sve vajldkard vozače i u tome ne tražim opravdanje,” dodao je Finac. “Svakako, dodatna težina nam neće pomoći, ali bi moje poznavanje staze trebalo da koristi, jer sam izvezao dve 24-časovne trke na Nordšlajfeu. Prošle godine sam zajedno s kolegama u postavi pobedio u TCR klasi. Međutim, endurans i sprint trke nisu isto. Takođe, ja na Nordšlajfeu nikada nisam vozio “audi”, ali generalno ja odlično poznajem taj automobil, u njemu se u TCR Nemačka trkam od 2017. i ove sezone s njim imam već tri pobede.

Buri opisuje Nirburgring kao mešavinu brzinskog ispita i autoputa i u Nemačkoj namerava da završi među najboljih deset.

“Nema nikakve sumnje o visokom nivou WTCR supergrida, koji ima toliko šampiona i osvajača drugih vrhunskih kategorija. Pomno sam pratio šampionat na televiziji i na internetu, tako da znam koliko je trkanje blisko i koliko su male razlike. Ako vam i u najmanjoj meri nedostaje tempo, u plasmanu ste daleko pozadi.”

“Bićemo prilično zadovoljni ako uđemo u prvih 10, to je moj lični cilj. Međutim, biće jednostavno sjajno da učestvujemo u tom jednom vikendu i siguran sam da ću uživati u svakoj sekundi.”

Kako se i Antijev otac trkao za volanom “audija”, Buri nije prvi čovek u porodici koji nastupa u automobilu brenda iz Ingolštata.

“Trkanje u “audiju” je naša porodična tradicija, moj otac Risto vozio je “audi 200 kvatro” u relijima osamdesetih i sjajno je što sam ja sledeća generacija koja nastavlja sa “četiri prstena”. Biću prvi Finac u WTCR, a pošto sam veliki obožavalac turing automobila, možete pretpostaviti koliko sam ponosan što će se zahvaljujući meni na startnoj rešetki pojaviti finska zastava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =