Kamiš: Osvojio sam BTCC ruki naslov, nadam se da je to prvi od važnih BTCC trofeja s mojim imenom!

Spisak kandidata za titulu u Britanskom prvenstvu turing automobila sveden je na tri imena, a među njima nema nijednog trkača Halfords Juasa rejsinga.

Piloti fabričke postave Honde, Met Nil i Den Kamiš, ispali su iz kruga odabranih na pretposlednjoj rundi serije, na nacionalnoj konfiguraciji autodroma Silverston.

To ipak ne znači da tim i njegovi vozači nemaju baš nikakvih pozitivnih iskustava sa sezonskih trka 25, 26 i 27. Osim činjenice da je tandem ubeležio dva top 10 plasmana u trećoj vožnji, Kamiš je jedan vikend pre završetka šampionata osvojio svoj prvi BTCC pehar, stekavši nedostižnu prednost u ruki kategoriji, pa će godinu svakako završiti kao vlasnik uvaženog Džek Sirs trofeja.

Suvlasnik i vozač tima, Nil je došao u Northemptonšir s ambicijom da obogati svoju riznicu trofeja u ma kojoj od tri trke. Šesto kvalifikaciono vreme, uz zakašnjenje od 0.167 sekundi za najbržim, bilo je obećavajuća uvertira, ali su ideje o podijumima zadobile ozbiljan udarac već u drugom krugu prve vožnje. BTCC veterana pokupio je konkurent u incidentu koji je terminalno oštetio zadnje vešanje na “siviku tajp R FK8” na krivini Bekets.

Rano odustajanje osudilo je Nila na 29. startno mesto u trci 2, odakle se probio do 14. pozicije i prvih bodova vikenda. Taj zamah trostruki šampion preneo je i u poslednji nastup dana, u kojem je pokazao šta se možda moglo desiti da je na Silverstonu imao više sreće: trku je završio sedmi, neposredno ispred kolege iz ekipe.

Nil je rezimirao vikend koji mu je doneo samo 9 bodova: “Pozitivan završetak vikenda koji je mogao da donese mnogo više. Nažalost, incident u trci 1 postavio je scenu za ostatak dana, a činjenica da je sve bilo potpuno van naše kontrole samo uvećava frustraciju. Svejedno, izuzetno smo se potrudili kao tim da pripremimo automobil za trku 2 i zadovoljstvo je što smo sa začelja kolone prodrli do poena. Taj zamah smo preneli i u treću trku, u kojoj smo se i Den i ja probijali kroz kolonu. Da je sve potrajalo još nekoliko krugova, ubeđen sam da smo mogli da osvojimo još najmanje tri mesta. S pozitivne strane, “sivik tajp R” bio je brz celog vikenda i već sada se radujem finalnoj rundi na Brends Heču, gde će Halfords Juasa rejsing pokušati da završi sezonu u velikom stilu.”

Kamiš se za otvaranje devete BTCC runde kvalifikovao kao jedanaesti, 0.274 sekunde iza osvajača pol-pozicije. Prvi sprint završio je deseti, u drugoj vožnji nastupio je s tvrdim gumama i klasifikovan je kao petnaesti, a najbolje izdanje prikazao je u trećoj trci, u kojoj je radeći zajedno s iskusnijim timskim kolegom dospeo do osmog mesta i bio drugi u Halfords Juasa formaciji.

U apsolutnom plasmanu, to je skor od ne preterano impresivnih 15 poena. Međutim, u Džek Sirs trofeju, nazvanom po prvom šampionu serije iz 1958, to je bilans koji trkaču iz Jorkšira donosi prvo BTCC odličje.

To postignuće bilo je u centru Kamišove pažnje: “Osvojio sam Džek Sirs trofej u debitantskoj sezoni i to je izvanredno. Vozači koji su ga prethodnih godina osvajali kasnije su postizali sjajne stvari i nadam se da će ovo biti prvi od mnogih velikih BTCC pehara koji će nositi moje ime! Ukupno gledano, runda na Silverstonu bila je naporna, ali sa nje nosimo mnogo pozitivnih zaključaka. Ne mislim da smo ovog vikenda nešto mnogo pogrešili, ali su minimalne, za BTCC tipične razlike na stazi sa samo četiri krivine radile protiv nas u ključnim trenucima. Međutim, kad “sivik tajp R” podesimo perfektno, a u trećoj trci jesmo, onda se pokaže koliko konkurentni možemo da budemo. I utoliko sam odlučniji da to pokažem na poslednjoj rundi šampionata.”

U apsolutnom vozačkom poretku Nil je deveti sa 188 poena, a Kamiš jedanaesti sa 176. Honda drži drugo mesto u proizvođačkoj, a Halfords Juasa rejsing treće u timskoj konkurenciji, uz zaostatak od 99, odnosno 76 bodova za vodećima. U obema kategorijama moguće je osvojiti još 111 poena na sezonskom finalnu na Brends Heču.