Kamiš već u četvrtom BTCC startu izborio svoj i “hondin” prvi podijum

Vozaču Halfords Juasa “honde sivik” i BTCC debitantu Denu Kamišu bile su potrebne samo četiri trke da se popne na pobedničko postolje u najprestižnijem i najznačajnijem automobilskom šampionatu na Ostrvu.

Pilot iz Jorkšira zablistao je na drugoj BTCC rundi 2018. na Donington parku. Najbrži na treningu, odlično se snašao u promenljivim uslovima na kvalifikacijama i pred kraj polučasovne sesije postavio je “hondu” na četvrto mesto u startnoj rešetki za prvu trku. Već do završetka prvog kruga, napredovao je dve pozicije i kroz cilj je prošao drugi.

Dvostruki osvajač Porše karera kupa Velika Britanija dobio je 66 kilograma balasta za drugu vožnju, u kojoj je nastupio i sa nepodesnijim tvrđim gumama. Uprkos tome, vodio je do polovine distance, zatim su ga rivali savladali, ali je ipak učinio dovoljno da nastup završi četvrti. I u trećem sprintu u izgledu je bio plasman među najboljih pet, sprečen kontaktom koji je za posledicu imao probušeni pneumatik.

Dobar vikend, skoro vrlo dobar”, kazao je 29-godišnji BTCC debitant. “Pokazali smo brzinu na treningu, kvalifikovali smo se dobro u teškim uslovima, staza je bila masna. Fantastično je i za tim i za mene što smo već u prvoj trci vikenda osvojili naš prvi podijum u sezoni, mada bih rekao da mi je po performansama druga trka bila još i bolja, jer sam nosio 66 kilograma balasta i vozio sam na tvrđim gumama. Pokušao sam da što pre umaknem pratiocima, ali je bilo neizbežno da će me sustići. Svejedno, presrećni smo što smo vodili toliko dugo i završili na visokom četvrtom mestu. “Sivik tajp R” je bio dobro izbalansiran i odlično se ponašao.”

 “Ono što se desilo u trećoj trci bilo je jednostavno maler. To je bio najlakši mogući kontakt, ali mi je oštetio felnu, a ona je probušila gumu. Bili smo u najmanju ruku na putu ka još jednom top 5 rezultatu, ali svejedno možemo da odemo kući zadovoljni. Pre sezone ljudi su se pitali hoću li se snaći kako treba u Britanskom turing šampionatu i hoću li ostaviti dobar utisak. Mislim da sam na Doningtonu dokazao da to mogu jednako dobro kao i bilo ko drugi.”

Vozač i suvlasnik ekipe Met Nil radovao se dolasku na Donington, na kom je tok njegovog vikenda odredio kvalifikacioni rezultat. Trostruki BTCC šampion po komplikovanim uslovima nije mogao bolje od 17. mesta, pa je u nedelju morao da se probija u poretku. U prvoj trci pokazao je svoju veštinu u toj disciplini, dospevši do pozicije šest. U drugoj vožnji se namučio na tvrdim gumama i završio šesnaesti, da bi u trećem nastupu uzvratio novom ofanzivom i kraj karirane zastave prošao sedmi, upisavši ukupno 19 poena na pisti u Lesterširu.

Nažalost, moj vikend je počeo kako ne valja, našao sam se na 17. startnom mestu, a to je garantovalo da ću u trkama imati mnogo posla”, ispričao je Nil. “Mi još upoznajemo novi “sivik tajp R”, još ga nismo potpuno sredili za uslove kakvi su vladali na Doningtonu, što znači da su kvalifikacije bile maltene test sesija. Bilo je komplikovano i nije ispalo kako sam želeo. U prvoj i trećoj trci bili smo brzi, osećaj u automobilu bio je dobar. Bilo je mnogo haotičnih situacija, ali smo uspeli sve da ih izbegnemo, da se probijemo u poretku i da zabeležimo dva solidna rezultata u bodovima.”

 “U drugom sprintu sam startovao dobro, ali sam ostao na cedilu kada sam pokušao da izbegnem karambol u početnim krugovima. Posle toga, na tvrđoj mešavini guma, nisam uspeo da se povratim. Svejedno, ovo je daleko bolji ishod nego na Brends Heču. Ostajemo bez balasta i laki smo za Trakston, koji nam je tradicionalno bio srećno lovište. Biće nam to važan vikend, jer je Trakston domaća staza i Hondi i Juasi.”

U BTCC generalnom poretku vozača Kamiš je sedmi sa 44 poena, a Nil sedamnaesti sa 23. Honda je na poslednjem, četvrtom mestu među proizvođačima, ali zaostaje samo 14 poena za vodećim Subaruom. Halfords Juasa rejsing popeo se sa 13. na četvrtu poziciju u ekipnoj konkurenciji, a Kamiš vodi u kategoriji BTCC debitanata (Džek Sirs trofej) sa bodom više od prvog pratioca.