Karamišev i Bragin osvojili po trku u Smolensku

Ruski šampionat na kružnim stazama izvezao je i svoju šestu i pretposlednju rundu u 2016, drugi put ove sezone posetivši 3.357 metara dugački Smolensk ring.

Serija je u kasnom avgustovskom terminu trebalo da nastupi na aerodromu Mjačkovo, ali staza nije bila spremna, pa je organizator odabrao povratak na mesto na kojem je prvenstvo i otvoreno

Od desetorice takmičara u klasi turing (TCR), na subotnjim kvalifikacijama najbrži je bio Dmitrij Bragin u “seatu” TAIF motorsporta. On je krugom od 1:34.139 za 11 hiljaditih nadmašio Nikolaja Karamiševa u sestrinskom automobilu rivalskog tima Lukoil rejsing i to postignuće donelo mu je i dva bonus poena.

Još par “seata” u bojama Lukoila smestio se u drugi red, vozili su ih Roman Golikov (+0.182) i Aleksej Dudukalo (+0.373), a u istu sekundu s liderom stali su i Pavel Jašin (+0.910) i Lav Tolkačev (+0.958). Golikov je, međutim, vukao kaznu zbog incidenta koji je prouzrokovao u Moskvi, pomeren je pet mesta unazad, pa je krenuo osmi.

Bragin je na letećem startu poveo s pol-pozicije, a na bliskom odstojanju sledili su ga svi Lukoilovi vozači, Karamišev, Dudukalo i Golikov. Takav odnos snaga vladao je tokom prvih pet krugova, potom je Dudukalo izgubio priključak i preorijentisao se na odbranu trećeg mesta od napadački raspoloženog Golikova, u čemu nije uspeo.

Grigory_Golyshev_2016_6RCRS_SML_low_3

Nasuprot njemu, Karamišev nije odustajao od potere za Braginom, koja je urodila plodom u 9. od 15 krugova. Dvostruki osvajač ETC kupa poveo je trku, odmakao i slavio je drugi put u sezoni, uz prednost od 8,167 sekundi. Opterećen problemima s menjačem, Bragin je morao da se zadovolji trećim mestom, pošto ga je do cilja nadmašio i Golikov, koji je izvezao i najbrži krug trke, te je uknjižio dva dodatna boda.

Mada je start obećavao drugačiji rasplet, branilac RSKG titule Dudukalo završio je sa 15,7 sekundi kašnjenja za pobednikom i relativno daleko od podijuma. S tehničkim problemima, stigao je na cilj tek peti, jer ga je u završnici, posle jedne počinjene greške, savladao i Irek Minahmetov.

RSKG, Smolensk ring, trka 1, klasa turing – top 5
1. Nikolaj Karamišev (seat leon) 15 krugova
2. Roman Golikov (seat leon) +8.167
3. Dmitrij Bragin (seat leon) +10.399
4. Irek Minahmetov (seat leon) +13.983
5. Aleksej Dudukalo (seat leon) +15.733

Inverzija najbržih šest s kvalifikacija dovela je Tolkačova i Jašina u prvi red na startu trke 2, koja je kretala iz mesta. Na čelu kolone nisu se dugo zadržali, već su se pretvorili u statiste. U prvom od 18 krugova, Bragin se munjevito probio na vrh, iako je startovao tek šesti.

Tom izazovu parirala su dvojica pilota. Dudukalo je pratio glavnog suparnika, vodećeg u trci i generalnom poretku RSKG, a Minahmetov je držao treće mesto, odupirući se Karamiševu i planirajući ofanzivu.

U 11. krugu Minahmetov je pošao korak dalje, napao je Dudukala i udario u njegov desni bok. Dudu je ostao drugi, ali mu je Bragin postao neuhvatljiv. Karamišev je iskoristio situaciju da se popne na treću poziciju, dok je Minahmetov izgubio tempo, počeo da tone u plasmanu i na cilj je stigao tek šesti.

Vlasnik najbržeg kruga trke 2, Karamišev nije ni dospeo do karirane zastave – polomio je točak i vešanje u poslednjem krugu, pa je treće mesto nasledio Golikov, iza najuspešnijih u nedeljnoj vožnji, pobednika Dmitrija Bragina i drugoplasiranog Alekseja Dudukala.

MaratDaminov_2016_6RCRS_Smolensk_Preview_Small_112

RSKG, Smolensk ring, trka 2, klasa turing – top 5
1. Dmitrij Bragin (seat leon) 18 krugova
2. Aleksej Dudukalo (seat leon) +2.566
3. Roman Golikov (seat leon) +10.540
4. Lav Tolkačov (seat leon) +28.529
5. Marat Šarapov (seat leon) +35.337

Sedmi ovogodišnji trijumf omogućio je Braginu da u generalnom plasmanu poveća prednost nad Dudukalom na 38 bodova (1158:1120), a treći je Karamišev sa 1010 poena. Ipak, prvenstvo je daleko od odlučenog, jer je za raspodelu ostalo još 206 bodova (po 100 za pobedu, po 2 za pol poziciju i najbrži krug u svakoj trci vikenda).

Do kraja RSKG sezone ostale su još dve trke na Kazanj ringu, koje su na programu 17. i 18. septembra.