Katsburg: Nadam se da će Ferštapenovi navijači na Zandvortu navijati i za mene

Zandvort je sledeća stanica na putu karavana Svetskog kupa turing automobila, a vozači BRC rejsinga Gabrijele Tarkvini i Norbert Mihelis pamte koliko loše su prošli na “toboganu među dinama” u 2018. godini.

Tada su “hjundai i30 N TCR” automobili bili pogođeni drastičnim merama Balansa performansi, pa su, između ostalog, imali klirens od 100 milimetara, nikada pre i nikada kasnije primenjen na jednom TCR modelu. O pobeđivanju se tada nije moglo ni razmišljati.

“Prošle godine smo na Zandvortu doživeli košmar i nadam se da će ove godine biti drugačije”, priča italijanski veteran. “Najbolji “hjundai” je bio osamnaesti na startu, imali smo ogromne probleme jer je Balans performansi potpuno promenjen i mučili smo se da s tim izađemo na kraj. Nadam se da nas ove godine očekuju bolje trke, jer tamo s dobrim automobilom može da se preživi.”

Ionako tešku situaciju 2018. Mihelis je sebi dodatno zakomplikovao kada je u incidentu bukvalno popeo sestrinski “hjundai” Ivana Milera na ogradu na krivini Hugenholc.

“Na Zandvortu nam tada nije bilo lako, ali verujemo da smo ove godine u boljoj poziciji. Meni se zapravo mnogo dopada da vozim tamo”, dodaje Mađar, treći u generalnom posle dva podijuma na Slovakija ringu. “Očekujem da će ove godine razlike biti male i nadam se da ću održati zamah iz Slovačke i da ću u Holandiji ponovo izaći na pobedničko postolje.”

BRC rejsing će na četvrtoj WTCR rundi imati i vozača kome je 4.307 metara dugački Zandvort domaći teren. Niki Katsburg brani boje Holandije tokom vikenda koji se vozi u sklopu manifestacije Džambo trkački dani i koji, zahvaljujući i demo F1 krugovima Maksa Ferštapena, privlači preko 100.000 gledalaca za tri dana.

“Biće to veliki događaj, verovatno najveći u sezoni”, prognozira trkač iz Amersforta. “Organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca, mnogo ljudi dolazi zbog Ferštapena i nadam se da su njegovi navijači takođe i moji. Zaista se nadam da mogu da postignem dobar rezultat.”

“Prvi put sam vozio Zandvort kada mi je bilo 15 godina, ali sam i ranije dolazio da gledam trke i sećam se da sam kao dete sedeo u dinama za F3 Masters trku”, nastavlja Katsburg, osvajač dve pol-pozicije u Slovačkoj. “Naravno, ja sam jedan od trojice holandskih WTCR trkača. Mnogo poštujem Nilsa Langefelda, puno se trudio da dođe do mesta na kom je sada i sjajno je što je sklopio dogovor s Audijem. Toma Koronela poznajem dugo, često zajedno putujemo na trke i on je u Holandiji mnogo poznatiji od mene. U samoposluzi će svi reći da znaju za njega, a neće imati pojma ko sam ja, ali mi ne smeta ako tako i ostane!”

Augusto Farfus je vozio na Zandvortu u starim WTCC danima, ali ima i mnogo svežije iskustvo, sticano u DTM nastupima.

“Zandvort će biti jedan od vrhunaca sezone”, kaže Brazilac. “To mesto volim i tamo sam osvajao trke u svim automobilima koje sam vozio. Mesto je magično, a konfiguracija piste je brza, tačno onakva kako se meni dopada. Poboljšavamo se iz trke u trku, pa ćemo u Holandiji dati sve od sebe.”

Kako je BRC rejsing holandsku WTCR rundu 2018. napustio praznih šaka, prvi čovek tima Gabrijele Rico smatra da njegova postava ima neraščišćene račune s autodromom na obali Severnog mora: “Idemo na holandske trke i tamo imamo šta da dokažemo. Prošle godine smo ostali razočarani jer nismo mogli da se borimo za vrh i prikažemo naše prave performanse. Zahvaljujući velikom trudu ekipe, ovu sezonu smo započeli solidno i nadamo se da ćemo na Zandvortu pokazati istinske mogućnosti “hjundaija i30 N TCR.”

Format holandskog WTCR vikenda podrazumeva dva treninga u petak. U subotu se voze prve kvalifikacije i prva trka od 12 krugova. U nedeljnom programu su druge, trodelne kvalifikacije, a potom trke 2 (12 krugova) i 3 (15 krugova).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + seventeen =