Katsburg: U Portugalu ću voditi tešku borbu sa “hondama”, posebno sa Monteirom

Photo: Patrik Lindgren

Svetski šampionat turing automobila dolazi na ulice Vila Reala sa trojicom vodećih u generalnom u intervalu od samo osam poena.

Posle istorijskog uspeha Polstar Cijan rejsinga – dvostruke pobede na Nirburgringu Nordšlajfe – lider šampionata je Niki Katsbug. On je pobedom u glavnoj trci preuzeo čelo tabele, a u uvodnoj je slavio Ted Bjerk, koji je sada trećeplasirani.

“Dolazim u Portugal kao lider, to je definitivno dobar osećaj, ali to stvara i određeni pritisak jer želim i da ostanem vodeći. Vila Real je zahtevna i veoma brza staza. Mislim da će borba sa “hondama”, posebno sa Tijagom Monteirom biti teška. Oni su obično dobri na uličnim stazama, a i lakši su od nas 30 kilograma.”

“Međutim, mi smo ove godine bili brzi i sa dodatnom težinom, pa ćemo se, kao i uvek, potruditi da osvojimo što je moguće više poena”, ispričao je Niki Katsburg, koji prvi put otkako vozi WTCC zauzima vodeću poziciju u seriji.

Četvorostruki STCC šampion Ted Bjerk smanjio je zaostatak za vodećim sa 42 na osam poena, posle pobede u prvoj trci u Nemačkoj.

“Šampionat je vrlo neizvestan, a očekujem da će “honde” u Portugalu biti moćne. Pojedinci ih smatraju favoritima na ovoj stazi, pa je pritisak na njima. Iako smo na maksimalnoj težini, bili smo dobri na Vila Realu prošle godine. Sa sobom u Portugal nosim taj dobar utisak, kao i pobednički osećaj iz Nemačke”, rekao je Bjerk.

Treći vozač “volvoa S60” Nestor Đirolami se nada da će u Portugalu imati više sreće nego u Nemačkoj, kad mu je guma pukla pri brzini od 200 kilometara na sat. Argentinac je iz svega izašao nepovređen, ali je izgubio dragocene bodove za šampionat.

“Auto-sport je takav. Ponekad nemate sreće, ponekad je imate. Važno je ostati motovisan, a ja to definitivno jesam, jer imam brzinu za vrhunski rezultat. Vila Real je izazovna ulična staza sa sporim i sa veoma brzim, slepim krivinama gde se vozi preko 200 kilometara na sat. Daću sve od sebe i još napornije ću raditi sa ekipom kako bismo uzeli obe titule”, izjavio je Đirolami.

Ovog vikenda uvodi se novitet u WTCC – džoker krug. On treba da poveća mogućnosti za preticanja na uličnoj stazi i alternativna putanja locirana je na 26. krivini. Nju vozači moraju da prođu po jednom u obe trke. Računa se da će prolazak tom rutom učiniti krug dve sekunde sporijim od normalnog.

“Ranije sam radio sam kao inženjer u relikorsu, odakle džoker krug potiče i on je definitivno element koji stvara više uzbuđenja. Nama u WTCC je to potpuno nova stvar i ima mnogo nepoznanica, ali ja osmišljavanje taktike ostavljam našim briljantnim inženjerima”, dodao je Bjerk.

Situacija u poretku konstruktora takođe je na strani brenda Volvo, jer ima prednost od 40 poena u odnosu na Hondu.

“Radujemo se sledećoj trci. To je sjajan događaj sa fantastičnom publikom. Na papiru, ovo bi trebalo da bude teška trka za nas, ali mi verujemo u automobil, ekipu i vozače. Nameravamo da se borimo za svaki poen kako bismo odbranili naše dvostruko vođstvo”, zaključio je Alkesandar Murdževski, šef sportskog odeljenja Polstara.