Katsburg: Vila Real je ekstremno težak, ko to poriče nije u pravu

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Holanđanin Niki Katsburg prvi put u karijeri dolazi na jednu WTCC rundu kao vodeći u generalnom poretku šampionata.

Pilot fabričkog tima Volvoa preuzeo je lidersku poziciju posle pobede na glavnoj trci na Nirburgringu Nordšlajfe.

“Vila Real je ekstemno teška staza i ljudi koji to poriču po mom mišljenju nisu u pravu”, rekao je Katsburg. “Ulične staze ne dopuštaju toliko grešaka kao klasični autodromi. Ako u Vila Realu dodirnete zid, ceo vaš vikend može biti gotov, pa uvek morate biti fokusirani. To sve čini veoma zabavnim, ali i stresnim i ekstremnim.”

“Ja sam 2015. na startu izbacio Monteira iz trke, zatim sam u sredini trke izbacio Sebastijana Leba, da bih na kraju izbacio i sebe. Naravno, sve je to bilo slučajno”, podsetio je Holanđanin na godinu u kojoj je vozio fabričku “ladu” i kada nije mogao da se požali na manjak uzbuđenja u Portugalu.

Eksplozija gume na Nirburgringu upropastila je Monteirov nemački takmičarski vikend i sa vodeće pozicije ga je spustila na drugo mesto na tabeli.

Vozač fabričke “honde” sada ima dva boda manje od lidera serije, a o iskušenjima Vila Reala govorio je iz perspektive trkača koji je na domaćem terenu potpuno “rasprodat”.

“To je apsolutno najluđi vikend od svih, zahteva je toliko da ne možete da zamislite. Nisu u pitanju samo medijske i promotivne obaveze, već postoje i partneri i navijači. Zatim, tu dolaze sve trkačke obaveze i zahtevi. Sve to iziskuje vreme i energiju, ali zato i radim posao koji radim, zato što ga volim.”

“U ponedeljak i utorak pre trke imam brojne PR obaveze, u sredu po podne ću se odvesti na stazu, koja je sat vremena od moje kuće. U Vila Realu ostajem tokom ostatka nedelje, a onda počinje pravi posao. Ne mogu da sakrijem da postoji ogromna presija, ali je, naravno, svu uzimam na sebe”, ispričao je ljubimac publike u Vila Realu.