Kelvin van der Linde slavio na Hokenhajmringu i izjednačio se na Losonom u generalnom plasmanu

Vozač ABT “audija”, Kelvin van der Linde je završio prvu od dve DTM trke na autodromu u Baden-Virtembergu na prvoj pozciji, ispred Aleksa Albona i svog timskog kolege Majka Rokenfelera.

Sa pol-pozicije je u trku ušao Kelvin van der Linde, ispred Mercedesovog trkača, Lukasa Auera i lidera u generalnom plasmanu, Lijama Losona u Red Bul AF Korse “ferariju”. Danijel Hukadelja je startovao sa četvrtog mesta u svom “AMG-u”, ispred trojice svojih kolega po brendu, Ardžuna Mainija, Maksimilijana Geca i Vensana Abrila.

Gostujući vozači, Lukas di Grasi u ABT “audiju” i Hubert Haupt, šef ekipe Haupt, neće osvajati poene, a startovali su sa začelja.

Kelvin van der Linde je uspeo da se održi na prvoj poziciji, dok je tokom prvog kruga na putu ka šestoj krivini, Maini pokušao da se probije među vodeće, ali je pogrešio na kočenju i udario u Auera i okrenuo ga na stazi. Ovo je proizvelo veliko nagomilavanje gde su mnogi vozači izgubili pozicije.

Auer je odustao, dok se Gec u borbi sa Hunkadeljom probio na drugo mesto, nakon incidenta, dok je Loson ostao na trećoj poziciji. Trka je nakon kratkog perioda iza vozila bezbednosti produžena za još dva kruga, a Aleks Albon je pretekao Tima Gloka i Marvina Dinsta koji menja Maksimilijana Buka u Mercedesu.

Esteban Mut i Timo Glok su takođe napredovali do šestog i sedmog mesta, dok je Marko Vitman pao na 17. poziciju. Gec, Loson i Filip Elis su na kraju šestog kruga obavili svoje obavezno stajanje. Kelvin van der Linde je učinio isto krug kasnije i uspeo je da izađe na stazu ispred konkurenata.

Vicešampion Niko Miler je pokušao da pretekne Tima Gloka, ali je udario u zadnji levi točak vozača BMW-a i potom se okrenuo na stazi i završio u travi. Esteban Mut i Aleks Albon su obavili stajanje na kraju 12. kruga gde je ekipa T3 motorsport imala jako sporo stajanje za Belgijskog trkača i Albon je izašao nazad na pistu ispred “lamborginija”.

Ovo je na čelu kolone ostavilo Majka Rokenfelera, Gloka i Vitmana. Kelvin van der Linde je sustigao Nika Milera, koji još nije menjao gume, a Švajcarac je propustio svog kolegu po brendu bez mnogo otpora u 16. krugu, a Albon je pretekao Elisa za virtuelno peto mesto.

Mut je pretekao Abrila u šestoj krivini u 17. krugu. Šeldon van der Linde takođe nije zadržavao svog brata i propustio je “audi”, dok je Vitman pokušao da se odbrani, ali nije uspeo da zadrži vozača ekipe ABT.

Šeldon van der Linde je potom pretekao Vitmana, dok je Di Grasi propustio Losona, a Albon je iskoristio priliku da nadoknadi poziciju. Albon je nastavio da pretiče konkurente, ostavivši iza sebe timskog kolegu Losona, Geca i Vitmana. Albon je u nastavku pretekao Milera i dao se u poteru za vodećim, dok su Gec i Loson pretekli Vitmana, posle čega je isto učinio Hunkadelja.

Vitman je odustao u 24. krugu, a svoje stajanje je obavio Rokenfeler, što je ostavilo praznu stazu ispred Kelvina van der Lindea na prvoj poziciji. Šeldon van der Linde je stao u boks u 25. krugu i odustao. Niko Miler je takođe odustao iz trke u 28. krugu.

Esteban Mut je u 30. krugu pretekao Hunkadelju za peto mesto. Loson je pretekao drugi BWT brendiran “mercedes” krug kasnije i domogao se treće pozicije u duelu sa Gecom. Mut je ozbiljno pritiskao Geca, ali je Rokenfeler bio taj je pretekao Hunkadelju i Muta na tri kruga do kraja i sa svežijim gumama se dao u poteru za “mercedesom” Maksimilijana Geca.

Rokenfeler je sustigao Geca u narednom krugu i pretekao “mercedes” u krivini 6. Rokenfeleru nije trebalo mnogo vremena da sustigne i Losona i započeo je svoj napad za treće mesto u šestoj krivini i trebalo mu je nekoliko krivina da pretekne AF Korse “ferari”.

Kelvin van der Linde je prešao prvi preko ciljne linije ispred Albona i svog timskog kolege Rokenfelera. Loson je trku završio na četvrtom mestu, ispred Geca i  Muta. Hunkadelja, Elis, Abril i Glok su kompletirali plasman prvih deset.

Posle ove trke, Kelvin van der Linde i Lijam Loson su izjednačeni u generalnom sa po 188 poena, a pred DTM vozačima je sutra još jedna trka na Hokenhajmringu.