Klaus Ludvig: Uvesti balans performansi u WTCC!

Legendarni trkač Klaus Ludvig je u višedecenijskoj karijeri osvojio tri DTM titule (1988, 1992, 1994), dva DRM naslova (1979, 1981), u tri navrata bio je član pobedničkih posada na 24 časa Le Mana (1979, 1984, 1985) i pokorio je FIA GT seriju 1998. godine.

Neki ga pamte kao vozača „poršea“, drugima je prva asocijacija uz njegovo ime „mercedes“, a ima i onih koji ne mogu da zaborave Ludvigove nastupe za volanom DRM „ford kaprija“, „ford sijere“ u prvoj sezoni Svetskog šampionata turing automobila (1987), ili pak „opel kalibre“ u DTM/ITC eri.

mtrspthist_1070_HRNavedeni bilans samo je deo onoga što je „Kralj Ludvig“ postigao, ali i on jasno govori zbog čega je Klaus zvanično najuspešniji turing vozač koga je Nemačka dala. Istina, treba imati na umu da mu je polje delovanja bilo daleko šire i da su trke GT i sportskih automobila u Evropi i Severnoj Americi bile podjednako njegov fah kao i turing.

Automobilista iz Bona, danas 65-godišnjak, pomno je ispratio WTCC debi na Nirburgringu-Nordšlajfe. Nalazeći se u privilegovanoj poziciji trkača koji je vozio skoro sve što ima prekrivene točkove i pobeđivao u praktično svemu s čim je nastupio, a bez obaveze da bude politički korektan ili ’ispeglan’ kao ambasador brenda, znameniti Nemac opisao je situaciju u svetskom turingu bez okolišanja, gađajući „pravo među oči“. Zaključak: Sitroenova prednost je prevelika i dugoročno šteti šampionatu.

A90F915

„Nažalost, trenutno Sitroen vozi u sopstvenoj ligi. To je previše, razlika je jednostavno prevelika, a Sitroen je ’isuviše nepobediv’. Treba ih jače hendikepirati, većom težinom, ili smanjenjem prečnika restriktora, nečim takvim. Tako bi se većem broju ljudi dala šansa da pobeđuju“, izjavio je Ludvig na konferenciji za medije MOL grupacije na Nirburgringu.

„Kada bi svi automobili bili na sekund jedan od drugog, imali bismo bolju konkurenciju, jer to znači neizvesnije trkanje. Nema ničeg dosadnijeg od četvorostruke, petostruke ili šestostruke pobede jedne marke. Rešenje mora da se pronađe“, insistira Nemac. I – sam ga predlaže.

D1227
„To može lako da se izvede. Ili Sitroenima stavite dodatnu težinu, ili im uskratite snagu. Bilo šta. Ali, definivno je potreban balans performansi u WTCC-u. To je rešenje. A to treba da se uradi i u Formuli 1 – u tom slučaju više ne bismo padali u san nedeljom popodne“,
kazao je trkački heroj, ne zarezujući ni najmanje činjenicu da današnjom nesnošljivo dosadnom i besmislenom Formulom 1 dominira Mercedes, čiji je fabrički pilot Ludvig godinama bio.

Zanimljivo je da se u rečima Sebastijana Leba, jednog od Sitroenovih musketara i pilota koji je imao ogromne koristi od astronomske prednosti „C-elizea“, pronalaze dodirne tačke sa Ludvigovim stanovištem.

„Više volim da se borim s drugim vozačima nego s nekim od timskih kolega. U ovom drugom slučaju, ako nešto krene naopako, mogu da stradaju dva „sitroena“. Otud bi bilo bolje da postoji bliža konkurencija. To ne bi koristilo samo nama, već i kompletnoj trkačkoj seriji“, kazao je Sebastijan za Motorsport-Total.