Kolčago: Moj šampionat je i dalje živ, ali ovaj vikend nam je bio zaista težak

Vozači M1RA “hondi sivik” Atila Taši i Roberto Kolčago posle devet rundi TCR Internacionalne serije zauzimaju drugo, odnosno četvrto mesto u generalnom poretku.

Taši za vodećim Žan-Karlom Verneom zaostaje 21 poen, a Kolčago 46. I jedan i drugi su i dalje u igri za titulu 2017. i na finale u Dubaiju putuju kao pretendenti, Mađar sa većim, Italijan sa manjim šansama da godinu završe šampionski. Ipak, obojica kažu da na završnoj rundi sezone još svašta može da se desi.

Piloti “hondi” nisu računali na posebno slavne rezultate na Žeđijangu. Taši je odlično startovao u prvom sprintu, ali ga je torpedovao Den Lojd. Mađar je propao u plasmanu, ali je ipak nastavio trku i uzeo poslednji bod, dok je Kraft-Bambuov “seat” odmah otpisan. Timski kolega Kolčago prošao je nešto bolje i na cilj je stigao sedmi, a bodovan je kao šesti.

U drugom sprintu, M1RA “honde” završile su u formaciji, na mestima 8 i 9 (bodovanim kao 6 i 7), Kolčago ispred Tašija. Mladi trkač iz Budimpešte imao je četvrto mesto u startnoj rešetki, ali se njegov “sivik” pokrenuo pre gašenja crvenih svetala. Zato je tokom trke po kazni morao da prođe kroz boks, pa je na kraju upisao 6 poena.

“Moj šampionat je i dalje živ, ali ovaj vikend nam je bio zaista težak”, kazao je Kolčago za TouringCarTimes. “Nismo imali tempo da držimo korak s “golfovima”, mislim da su isto kazali i svi drugi. Ne znam da li je to do staze, ili su se “folksvageni” poboljšali, ali bili su opasno brzi, a nama je jedino ostalo da pokušamo da uzmemo koji bod.”

Na sezonskom finalu u Dubaiju moguće je osvojiti još najviše 55 poena, što znači da je turing veteranu iz Italije potreban praktično savršen vikend, dok Verne mora kapitalno da zabrlja.

“Što se mene tiče, stvar je gotovo završena, ali nikad ne reci nikad”, dodao je prvak TCR Italija 2016. “Pogledajte šta je bilo prošle godine sa Stefanom Kominijem i Džejmsom Nešom. Komini je zaostajao skoro 30 bodova, a ipak je osvojio titulu.”

Atila najviše žali za izgubljenim potencijalno dobrim rezultatom u trci 1, kada je sa sedmog mesta izveo raketni start i probio se skoro do zone podijuma, a zatim doživeo incident.

“U prvoj trci sam startovao dobro i i došao sam do Vernea, koji je bio treći, a onda sam na izlazu iz prve krivine dobio jak udarac otpozadi i moj volan više nije stajao pravo”, kazao je 18-godišnji štićenik Norberta Mihelisa. “Posle toga sam se trudio samo da nastavim vožnju i osvojio sam jedan bod, i to samo zato što se “hjundaiji” nisu računali.”

“U drugoj trci sam pokušao da učinim isto što i u prvoj, ali sam za trenutak prerano otpustio ručnu kočnicu. Auto se pomerio i trka mi je posle kaznenog prolaska kroz boks bila praktično uništena. Sada imam 21 bod manje od Vernea, biće teško, ali svašta može da se desi, to smo videli i u Kini.”