Komini posle pobede na Mizanu: Čudno je, najbrže krugove sam vozio s uključenom klimom

Foto: Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup

Stefano Komini je prošlog vikenda izveo neplanirano i pobedničko gostovanje na trkama Audi sport Zajfart R8 LMS kupa, voženim u okviru programa DTM runde na Mizanu.

Švajcarac ove godine takmičarski pauzira i na pistu Marko Simončeli došao je kao instruktor pilotima TCR DSG endurans šampionata, koji je takođe bio u rasporedu vikenda.

I njega samog iznenadio je poziv da sedne u jedan od “audija R8 LMS” monomarka serije, a budući da je rasni automobilista, predlog nije mogao da odbije.

“Na stazu sam stigao u četvrtak uveče i otišli smo na karting pistu s timovima iz TCR DSG”, počeo je Komini svoju priču za italijanski Motorsport.com. “Tamo sam se silno zabavio. U petak uveče, sreo sam oca Maksa Hesea, koji se trkao sa mnom u Klio Bohemija kupu 2013, to je bilo pradavno! Iznenadio me je kada me je pitao da li imam želju da uskočim u “audi”. Naravno, za saglasnost sam pitao sve iz TCR tima, zato što sam na Mizanu bio prisutan zbog drugog posla. Ipak, posle velike žurbe i samo nekoliko sati, našao sam se na pisti.”

Dvostrukom šampionu TCR Internacionalne serije nije trebalo dva puta nuditi trkačko sedište. Stefano je brzo sa sebe stresao trkačku rđu i izvezao je najbrže krugove na oba treninga (1:46.980 i 1:46.100), a na kvalifikacijama za prvu trku zabeležio je drugo vreme (1:43.280, zaostatak od 252 hiljaditih u odnosu na pol-poziciju).

“Trebalo mi je neko vreme da se adaptiram na auto, jer je u njemu mnogo elektronike koju nisam poznavao i na koju nisam navikao”, objasnio je Komini. “Automobil od 500 KS morate da vozite praktično bez ijedne nesavršenosti, što nije moj klasičan pristup, jer ja iz njih cedim maksimum.”

“U karijeri sam vozio Lamborgini super trofeo, GT1 i GT3 automobile, ali to je bilo pre mnogo godina, a danas se elektronika mnogo promenila. Ja sam ostao predstavnik “prljave”, nervozne i instinktivne vožnje, dok danas nove generacije pilota moraju da poseduju precizniji stil baš zbog svih pomagala koje nalaze na volanu.”

“Za kvalifikacije su mi rekli da postoji vrhunac performansi guma koji moram da iskoristim , ali u stvarnosti na istim pneumaticima bez problema mogu da se izvedu dva brza kruga i napada bez problema.”

Foto: Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup

“Tu je i čudna činjenica da sam najbrže krugove postigao s uključenom klimom, i u subotu i u nedelju, kada sam završio na pol-poziciji s vremenom 1:43.429! Toga nisam ni bio svestan, i kad sam video da je klima uključena, odmah sam je ugasio i primetio sam da se poboljšavam u prolaznim vremenima. Bila je to simpatična greškica zbog koje sam bacio neku desetinku…”

Na prvoj trci, pilot iz Tičina je pogrešio na letećem startu i određen mu je kazneni prolazak kroz boks. U nedelju se Komini iskupio osvojivši trku 2 u dominantnom vođstvu od gašenja semafora do karirane zastave.

“Odmah ću reći da sam sjajan na letećim startovima”, ironičan je Stefano. “Poslednji put kad sam ga izveo, sve se završilo karambolom u prvoj krivini i s uništenim automobilima, to je bilo na Kolmar Bergu u TCR Beneluks 2016. Ukratko, pogrešio sam u zauzimanju pozicije u rešetki u odnosu na centralnu traku – prišao sam preblizu sredini piste i kaznili su me.”

“Naredni dan je prošao značajno bolje. Na prvoj krivini sam bio prvi i odmah sam odmakao. Ja u takvim situacijama najčešće napravim razliku u prvom krugu, a posle se radilo samo o čuvanju guma i trka je prošla bez problema. Čak sam se malo i zabavljao, ponovo sam uključio klimu i gledao kako to utiče na performanse.”

Konačno, 29-godišnji trkač se posle duge pauze vratio na najviši stepenik podijuma. Želja za trkanjem nikada se nije ni izgubila i Komini bi je rado ispunjavao i češće, ali njegovi ovogodišnji prioriteti ostaju drugačiji, nisu takmičarski i čvrsto su vezani za kontinentalni TCR.

“Zabavio sam se i priznajem da mi je mnogo nedostajalo sedište Audija, to je prava fotelja! Pilotima godi komfor u trkačkom automobilu, a njega nema mnogo, i to sam primetio kada sam 2017. vozio “RS 3 LMS TCR”. Bilo mi je istinsko zadovoljstvo da ponovo vozim auto sa zadnjim pogonom, iako sam sigurno naviknutiji na turing bitke, to je kategorija koja više odgovara mom stilu. Tamo se daje sve od sebe, ali drugačije nego u GT trkama koje su lepe i koje sam ranije vozio, ali mi je u njima nedostajala borba točak uz točak.”

“Ove godine mi je priroritet da se koncentrišem na TCR Evropa akademiju da bih pomogao mladim vozačima da napreduju. Mnogo mi se dopalo što se u Audi sport Zajfart R8 LMS kupu svi podaci daju svim takmičarima. To je jako dobro za auto-sport, pruća momcima priliku da se uporede s onim što rade iskusniji piloti poput mene i drugih i da usvoje različite pojedinosti.”

“Posle tri TCR godine, provedene praktično uvek na vrhu zahvaljujući paru titula i jednom trećem mestu, došla mi je 2018. koja se pokazala kao užasna sezona i tu sam počeo da se preispitujem. Vratio sam se u fizičku formu, doveo sam glavu u red, ali rezultati uprkos trudu nisu stizali i moral mi je malo opao. Ovde sam video da sam svejedno konkurentan, iako ništa nisam znao. To donosi zadovoljstvo, ali iznad svega, daje svest o tome da moji napori nisu uzaludni.”

“Prošlo je mnogo vremena otkako sam poslednji put vozio auto sa pogonom pozadi i ponovo sam otkrio tu glad i želju da vozim, da uživam u trkanju s moćnim automobilima i da se zabavim, čak i ako ne znam mnogo o njima. Bilo je pomalo kao u Megan trofeju, tamo sam doživeo prelepe trenutke zadovoljstva.”

“TCR ostaje moj svet i moja ljubav, ali mi ne bi smetalo da stičem i drugačija iskustva, poput ovog na Mizanu. Mada bi bilo lepše da za takve stvari saznam malo ranije, a ne u petak uveče. Uostalom, to je kompatibilno sa drugim, prioritetnim obavezama koje imam u TCR Evropa akademiji.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − five =