Komini za Serbiaring: Ja sam profesionalni vozač, ali se sada ne osećam tako

Od 26 vozača koliko će smeti da vozi Svetski turing kup, zasad je poznato njih 16.

Preostalih deset imena očekuje se u najskorijem roku, a možda najupadljiviji izostanak jeste ime Stefana Kominija, dvostrukog šampiona TCR internacionalne serije. Posle višemesečne medijske ilegale u kojoj se Švajcarac prema sopstvenoj želji nalazio, potražili smo neke odgovore lično od njega, ali se sudbina trkača iz Tičina za 2018. i dalje ne zna.

Ima li novosti o tvom potencijalnom angažmanu za 2018?
– Trenutno još nemam nikakav angažman. Moj prioritet je i dalje WTCR, ali ako ne uspem da pronađem sedište tamo, mislim da vredi učestvovati i u TCR šampionatu Evrope. Ja sam profesionalni vozač, ali se zbog cele situacije se sada ne osećam tako.

Poznato je da je sedište ove godine skuplje nego pre jer su se WTCC i TCR ujedinili. Šta ti misliš o tom ujedinjenju i o dosad poznatoj konkurenciji?
– S jedne strane, bilo je neizbežno da se WTCC i TCR ujedine, i to je dobro za auto-sport. Sa druge strane, moramo videti da li WTCR može da održi originalni TCR duh. Sigurno su WTCC vozači imali manje poteškoća da se pojave u WTCR, jer je njima cena sezone upola manja. Ja cenim većinu vozača, posebno one koji auto-sportu pristupaju sa strašću.

Kako i zašto si se rastao sa Komtuju rejsingom i da li je bilo mogućnosti da ostaneš sa njima i ove sezone?
– Ja prema njima osećam ogromno poštovanje, kao što sam uvek govorio i za njih i za sve timove sa kojim sam radio. Svaku TCR godinu sam počinjao sa novom ekipom, donosio svoje iskustvo i upadljivost, kao i broj 1. Tako je bilo sve dosad. Na kraju krajeva, ja sam dva puta uzastopno bio šampion, odnosi sa timovima su međusobna razmena, i normalno je da svake godine svako ponovo razmatra svoje potrebne za narednu.

Mora se razumeti da ja jesam trošak u ovoj industriji za nekoga ko to plaća. Jedino zbog čega mi je krivo je što nisam uspeo da dovedem “audi” do pobede, ali će taj brend posle razvoja tokom 2017. sigurno biti jači sledeće sezone.

Šta se dogodilo sa Subaruom? Top Ran se nije pojavio na BoP testu u Valensiji, a ti si krajem prošle godine pominjao mogućnost da sarađuješ sa njima 2018.
– Top ran je za mene kao porodica, podržavali su me u mnogo prilika, pa ni ja nisam propustio da njima pomognem kad sam mogao i opet bih to uradio. Mislim da je “subaru” zabavan i konkurentan automobil i to ne kažem jer sam pristrasan, već zato što sam testirao njegov potencijal i žao mi je što nisam shvaćen ozbiljno. Nažalost, ja nisam taj koji drži konce u rukama. Ne želim da pričam ništa ružno o Top Ranu, nemam na to prava. U svakom slučaju, ne bih isključio da ponovo sarađujemo.