Konkurenti reaguju: “Mustang” ima aerodinamičku prednost i to je više nego očigledno

Posle dominacije “ford mustanga” na prvim dvema rundama Australijskog šampionata Superautomobila, vozač konkurentskog “holden komodora” Dejvid Rejnolds smatra da “plavi oval” do svog niza uspeha stiže zahvaljujući “više nego očiglednoj” aerodinamičkoj prednosti.

Novi “mustang”, prvi superautomobil tog imena, nepobediv je u 2019. Osvojio je svih šest dosad voženih trka – dve u Adelejdu, dve na Albert parku – kao i svih šest pol-pozicija.

Pol-pozicije u Adelejdu izborili su vozači DJR Penske “fordova” Skot Mekloflin i Fabijan Kultard, a Mekloflin je na toj stazi bez muke osvojio obe trke od po 250 kilometara.

Na Albert parku je aktuelni šampion serije osvojio tri od četiri pol-pozicije, a četvrta je pripala Čezu Mostertu, pilotu “mustanga” ekipe Tikford rejsing. Mekloflin i Mostert su u istoj razmeri “podelili” i pobede u Melburnu: Novozelanđanin je slavio tri puta, Australijanac jednom.

“Ford” je vlasnik i svih šest najbržih krugova u sezoni, Mostert ih ima četiri, Mekloflin dva.

Vozači Forda našli su se na podijumu dvanaest od mogućih osamnaest puta. Pulenima Holdena to je pošlo za rukom u šest navrata, a nijedan vozač “nisan altime” nije izlazio na pobedničko postolje u 2019.

Ilustrativni su i sledeći podaci: prvi sprint u Melburnu završen je petostrukom pobedom Forda, u kojoj se Mostert sa 22. mesta na startu probio do pete pozicije na cilju. U nedeljnom sprintu na Albert parku, vozači “plavog ovala” potpuno su okupirali podijum.

Organizator serije je uoči drugog takmičarskog vikenda čak zatražio od DJR tima Penske da izmeni izduvni sistem na automobilu, zbog sumnji da je ovaj namerno konstruisan pretežak, zahvaljujući čemu spušta težište automobila i daje bolji raspored masa. To tehnički čak i ne bi bilo nelegalno, jer težište nije definisano propisima, samo je važno da automobili imaju najmanje 1.395 kilograma, a to se najčešće postiže dodavanjem balasta.


Dejvid Rejnolds, pilot “holdena” ekipe Erebus motorsport, ne misli da težište ima ikakve veze sa nadmoćnim performansama “mustanga” i daleko je zabrinutiji zbog njegove aerodinamike. On tvrdi da se superiornost “forda” u tom segmentu naročito ispoljava u sredini krivina, a da je jasno demonstrirana ponašanjem na Albert parku, koji važi za brzu stazu.

“Pretpostavljam da je prednost u aerodinamici, to je moja prva i glavna pomisao”, kazao je Rejnolds. “Možete se baktati sa težištem, ali kao vozač vi to nikada ne primećujete, nemate taj osećaj. Morala bi da se premesti baš velika masa.”

“U Adelejdu su “mustanzi” imali malu prednost, ali na Velikoj nagradi Australije, njihova prednost je bila prilično velika, a Melburn je tip staze na kojoj dominira aerodinamika.”

“Čez Mostert je u petak startovao praktično poslednji, a ja sam krenuo sedmi ili deseti, tako nešto. On me je stigao pre prvog pitstopa. To sigurno nije ispravno, barem ne u kategoriji u kojoj su mogućnosti automobila izjednačene.”

“Bilo je kao da sam ja vozio na tvrdim gumama, a on na mekim, tako me je lako prošao i odmakao mi. Odmah me je ostavio nekoliko sekundi. To je više nego očigledno.”

Rejnolds je već posle prve runde u Adelejdu ocenio da su “fordovi” mnogo bolji nego što su konkurentski timovi Holdena očekivali i tvrdio je da je borba u Superautomobilima nefer i neravnopravna.