Koronavirus odložio i 24 časa Le Mana, trka se vozi u septembru

I legendarna trka 24 časa Le Mana, predviđena kao poslednja runda aktuelne sezone Svetskog endurans šampionata, moraće da plati danak covid-19 pandemiji.

Njeni organizatori objavili su da će ovogodišnje izdanje najčuvenije trke izdržljivosti na svetu biti održano 19/20. septembra, umesto u prvobitno zakazanom terminu 13/14. juna.

Odlaganje na koje se odlučio organizator ACO (Automobile Club de l’Ouest) posledica je zdravstvene situacije povezane s pandemijom koronavirusa, te najnovijih uputstava vlade Francuske.

U ACO saopštenju stoji: “U Francuskoj i drugim zemljama sveta na snazi su ograničenja s ciljem da se ograniči širenje koronavirusa. Posledično, zajedno s FIA i FIA Svetskim prvenstvom u trkama izdržljivosti, ACO je odlučio da odloži 24 časa Le Mana, originalno zakazanu za 13. i 14. jun 2020.”

U istoriji već postoji presedan za “septembarski Le Man”: znamenitu trku su 1968. iz juna u septembar pomerili protesti, štrajkovi i građanski nemiri na teritoriji Francuske.

“Odlaganje 24 časa Le Mana i njeno izmeštanje iz originalnog junskog termina sada je najprikladniji način da idemo napred u trenutnim izuzetnim okolnostima”, izjavio je Pjer Fijon, predsednik ACO.

“Pre svega i najvažnije – apelujem na sve da sebe, svoje najdraže i ostale ne izlažu riziku. Danas je najvažnije da ograničimo širenje virusa. U mislima smo s medicinskim osobljem koje bez poštede radi za dobrobit svih nas.”

“Odlaganje 24 časa Le Mana znači i promene na kalendarima Svetskog endurans šampionata i Evropske Le Man serije, uskoro ćemo objaviti nove datume. Sigurnost i kvalitet događaja koje organizujemo neće biti poremećeni.”

“Takmičari, sponzori, navijači, mediji, medicinske službe i organizatori – sada je vreme da budemo jedinstveni i sarađujemo više nego ikada pre!”

I WEC i ELMS moraće da prepakuju svoje kalendare za tekuću sezonu, a Svetsko prvenstvo, koje vozi po “zimskom” rasporedu, moraće da poradi na promenama i terminima za iduću. WEC 2020/21 trebalo je da počne 5. septembra na Silverstonu i da se nastavi u oktobru u Monci i novembru na Fudži spidveju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + 15 =