Koronel bez ijednog predsezonskog testa?

Iako je posle Makau finala 2013. strahovao da je njegovoj WTCC karijeri došao kraj, Tom Koronel je u decembru prošle godine sklopio odgovarajuću sportsko-finansijsku kombinaciju, pa će i dalje nastupati za ROAL motorsport, ali će ove sezone, umesto BMW-a 320 TC, voziti novi TC1 „ševrolet kruz“. Dakle, trkaće se u autu s prednjom vučom, što nije činio od 2010. godine.

Komplikacija je, međutim, u tome što je Koronelov auto još u procesu izrade, pa nije imao mogućnosti da u njemu pređe ni jedan jedini kilometar. Po svemu sudeći, pre prve WTCC runde u Marakešu (11-13. april) neće imati priliku ni da ga isproba.

„Poslednje nedelje marta, negde između 25. i 29. dobiću novi automobil, ali neću imati priliku da ga testiram, jer ne postoji test motor. To me veoma nervira, ali ne mogu ništa da učinim, pa ću krenuti put Maroka,“ izjavio je Tom za wtccblog.

Dogodi li se ovako, Holanđanin će se naći u situaciji u kakvoj je bio 2010. Tada je sa benzinskog „seata“ prešao na „leon TDI“, ali bez predsezonskog testa, pa je auto upoznavao tokom trkačkih vikenda. Sva je prilika da će se Tom snaći i brzo spoznati svoju novu spravu, pre svega zbog ogromnog iskustva kojim raspolaže, ali to nikako nije pravi način za otvaranje sezone. Istinski problemi mogu da nastanu ako se „kruz“ pokaže nepouzdanim, što s novom tehnikom može da se dogodi.

Koronelov timski kolega Tom Čilton u daleko je boljoj poziciji – pošto je svoj automobil poručio ranije i ranije ga i dobija, testiraće u Valensiji. Od toga će koristi imati i Holanđanin, pošto će sigurno imati uvid u sve telemetrijske podatke o Čiltonovoj vožnji. Jedno se izvesno neće dogoditi – Koronel neće pozajmiti auto engleskog vozača.

„To bi bilo lepo, ali to se tako ne radi. Razumljivo je da bismo više voleli da imamo naš auto gotov pre otvaranja sezone,“ kaže Tom.

ROAL Motorsport posle Valensije, a pre starta WTCC sezone, planira test sesiju u Italiji, na autodromu Adrija, ali je Tom Koronel rekao da bez test motora neće ići tamo.