Koronel: WTCC i TCR trebalo je da se ujedine još pre dve godine!

Prelazak FIA Svetskog turing šampionata na TCR pravila trebalo je da se dogodi pre najmanje dve godine, tvrti WTCC veteran Tom Koronel.

WTCC dogodine postaje WTCR, Svetski kup turing automobila, mada se isto tako može reći da je novonastala serija naslednik TCR Internacionalne. Kako god se ta stvar posmatrala, na sceni će biti tehnička pravila i automobili stvoreni na osnovu koncepta Marčela Lotija i tako će biti najmanje do 2019.

Tim sa dva automobila – što se smatra minimalnim brojem vozila – platiće celosezonsko WTCR učešće 150.000 evra. To je značajno povećanje kad se uzme u obzir da je WTCC privatnik s jednim automobilom plaćao godišnju startninu od 39.000 evra, a u TCR Internacionalnoj seriji ista stvar je koštala 40.000.

Ipak, olakšica se nalazi u tome što se cene najskupljih TCR automobila kreću oko 150.000, dok je za TC1 auto trebalo plaćati između pola miliona i 800.000 evra, uz činjenicu da se motor uvek iznajmljivao i da je uvek morao da se vrati proizvođaču. Ako je za utehu, TCR tehnika je barem trajno vlasništvo onoga ko kupi auto.

Godišnji budžeti privatnika u WTCC TC1 eri morali su da iznose preko milion evra i takav je tokom protekle četiri sezone bio slučaj sa Koronelom.

Holandski trkač je na istoj takmičarskoj sceni prisutan od 2002, tada se serija još zvala Evropski šampionat turing automobila. On kaže da je iznenađen što je WTCC i TCR organizatorima trebalo toliko dugo da se dogovore o saradnji i da se u jednom momentu uplašio da do njihovog sporazuma neće ni doći.

“Bojao sam da se neće desiti, a onda ja više ne bih mogao da se trkam”, priča Koronel.

“Ljudi koji igraju loto imaju šanse za dobitak veće nego što bi bila moja šansa da se trkam dogodine, da nije stvoren WTCR.”

 “Biću tamo i boriću se i znam da mogu da budem u prvih pet, a to nikad nije bio slučaj u poslednjih 10 godina, nikada nisam bio u toj situaciji.”

 “Znao sam da dve strane pregovaraju, ali u sve je bio uključen i novac i ego. I ja se bavim biznisom, sporazum može da se napravi samo ako je obema stranama zanimljiv. Ja sam znao da to ovde jeste slučaj, ali su obe strane morale da vide da za njim postoji i potreba.”

“I jedni i drugi su pametni, i WTCC organizacija i TCR. Iskreno, mislim da su predugo bili razdvojeni. Trebalo je da počnu da sarađuju pre najmanje dve godine.”

Marčelo Loti je najavio stvaranje TCR koncepta tokom 2014, da bi prvi šampionati po njegovoj zamisli počeli da se voze 2015. Dalje TCR širenje na proizvođače automobila, zemlje i regione bilo je nezaustavljivo i još uvek traje. Koronel tvrdi da je od prvog trenutka znao da će TCR igrati ulogu u budućnosti WTCC-a.

“Kada je WTCC postao TC1, sve je otišlo van proporcija normalnih za turing trkanje. To je bilo nešto izneđu turing automobila i DTM-a. Postalo je preskupo i mogli ste da vidite da samo fabrički timovi, oni koji troše najviše novca, mogu da osvoje titulu.”

“Bilo je neobično videti da se tako nešto dešava u turing trkanju. A zatim smo videli i nastanak i razvoj TCR koncepta i ja sam znao da će on jednog dana biti i u našoj seriji (WTCC).”

“Bilo je samo pitanje vremena kada će doći do spajanja. Ceo trkački svet znao je i razumeo da je to bilo potrebno kako bismo imali dobre trke.”

1 Comment

  1. Nisu mogli da se ujedine Tome jer je Ribeiro nasankao Kineze da Volvo dođe da održi legitimnost šampionata, gasio je požar. Ali Kineze možeš da zezneš samo jednom. Ne bi on ni ove godine ovo uradio, ali se pokloio novi putnički Civic i Kinezi su rekli Ćao sa Volvom. Ovo nisu bili pregovori i dogovori, već samo cenkanje koliko para će platiti Lotiju i nejgovoj Off-Shore firmi.

Comments are closed.