Kortni i Vokinšo Andreti junajted završavaju saradnju na kraju sezone

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Šampion Australijskih superautomobila iz 2010, Džejms Kortni, rastaće se od tima Vokinšo Andreti junajted na kraju tekuće takmičarske sezone.

Kortni je u ekipu došao 2011, kada je ona još bila fabrička postava Holdena, pod nazivom Holden rejsing tim.

Za proteklih devet sezona u njoj je ubeležio samo sedam pobeda, uključujući tri slavlja na Adelejdu 500 i jedno na trci Goldkoust 600.

U poslednje tri sezone Kortni nijednom nije stigao do najvišeg stepenika podijuma, a u prvih 10 u generalnom poretku šampionata Superautomobila nije završio još od 2015. godine.

Tridesetdevetogodišnji trkač planira da ostane u Superautomobilima. Pretpostavlja se da će karijeru dogodine nastaviti u Timu 18, za koji sada vozi još jedan bivši prvak, Mark Vinterbotom i koji za 2020. planira proširenje operacije na dva automobila.

“S obzirom na bliska prijateljstva koja sam razvio u Vokinšo Andreti junajtedu, nije mi lako palo to što nismo finalizirali pregovore o novom angažmanu, ali došlo je vreme da se okrenem novom izazovu”, izjavio je Kortni.

“Ja volim ovaj tim. WAU je devet godina bio moj dom i štošta smo prošli zajedno, ali ukazala se uzbudljiva prilika za 2020. i kasnije i nisam mogao da je ignorišem.”

Vokinšo Andreti junajted danas je zajednička operacija trojice suvlasnika, Rajana Vokinšoa, Majkla Andretija i Zaka Brauna.

Na predstojeću promenu u vozačkoj postavi tima reagovao je Vokinšo, zahvalivši se Kortniju na saradnji i najavivši da će imena pilota za 2020. biti objavljena uskoro.

“Džejms je devet godina bio sjajan član ove ekipe i proveli smo zajedno neka fantastična vremena.”

“Siguran sam da će nam svima nedostajati njegova energična ličnost i njegov osmeh u garaži. Postaraćemo se da u velikom stilu završimo našu saradnju tokom ostatka 2019.”

“Želimo mu sve najbolje u budućnosti i uvek će nam ostati prijatelj. Vrlo brzo ćemo objaviti ime novog WAU vozača.”

Očekuje se da će Vokinšo Andreti junajted za iduću sezonu angažovati Čeza Mosterta, danas pilota “mustanga” ekipe Tikford rejsing i da će oko njega pokušati da ponovo izgradi šampionsku operaciju, kao što je DJR Penske uradio sa Skotom Meklohlinom.

Drugi WAU trkač trenutno je Skot Paj, za koga se ne zna da li će ostati u postavi za 2020, ili će se tim odlučiti za potpuno novi tandem, u kom slučaju se pominje mogući dolazak Dejvida Rejnoldsa iz ekipe Erebus.