Kortni: Nemam dogovor za 2020, nezaposlen sam i delim naokolo svoju biografiju

Global copyright: Daniel Kalisz Photographer

Vest o predstojećem razlazu Džejmsa Kortnija i Vokinšo Andreti junajteda praćena je očekivanjima da i 39-godišnji vozač i tim imaju jasno određene sledeće poteze i namere u Australijskom šampionatu superautomobila.

Dok za nekadašnji fabrički tim Holdena to verovatno i važi, šampion serije iz 2010. i njen najstariji aktivni trkač tvrdi da ne poseduje nikakav aranžman za nastupajuću sezonu.

Posle devet sezona saradnje, Kortnijeve obaveze prema Vokinšo Andreti junajtedu prestaju po isteku 2019. Razlaz je s njegove strane objašnjen i “uzbudljivom prilikom koja mu se u Superautomobilima ukazala za 2020. i kasnije, takvom koju nije mogao da ignoriše”.

Shodno tome, pretpostavljalo se da vozač “holden komodora” ima preliminarni dogovor s nekom ekipom i da je samo pitanje vremena kada će saopštiti za koga će nastupati od iduće sezone. Međutim, Kortni tvrdi da nema šta da objavi.

“Prvo moram da imam neki dogovor, a trenutno ne postoji ništa završeno, niti blizu toga da bude završeno. Ništa slično.”

“Kad sve bude razrađeno i kad budem imao nešto u ruci, postaraću se da svi o tome znaju, ali u ovom trenutku sam nezaposlen i razašiljem naokolo svoju biografiju.”

U Superautomobilima predstoji uzbudljiva međusezona i očekuje se nekoliko atraktivnih vozačkih transfera. Kortnijeva budućnost predstavlja značajan element mozaika koji treba popuniti, mada je u centru pažnje Čez Mostert, sadašnji pilot Tikforda, “već viđen” u upražnjenom kokpitu Vokinšo Andreti junajteda.

Što se tiče Kortnijeve sudbine, on je za 2020. bio očekivan u drugom automobilu Tima 18, koji trenutno nastupa s jednim “holdenom”, a vozi ga još jedan bivši šampion, Mark Vinterbotom.

Međutim, ekspanzija ekipe Čarlija Šverkolta na dva “komodora” u 2020. uopšte nije izvesnost, a Kortni ne samo da sa Timom 18 nema ništa dogovoreno, već nema ni ponuda.

“Čarli i ja uopšte nismo razgovarali o nekom dilu”, tvrdi vozač iz Sidneja. “On je drugar, zajedno smo osvojili šampionat 2010. za Dik Džonson rejsing, imali smo i godina koje nisu baš predobro prošle. Drugovi smo i stalno se viđamo, ali sasvim sam iskren kada kažem da s njim uopšte nisam razgovarao o mogućnosti da 2020. vozim za Tim 18.”

“Tu nema nikakvih ponuda i sve su samo spekulacije.”

Kortni je u Superautomobilima vozio 414 trka, pobedio na njih 15, od toga sedam puta tokom devetogodišnjeg angažmana u Vokinšoovoj ekipi. Tu se ipak osećao kao kod kuće, pre svega zbog odličnih odnosa s porodicom Vokinšo, što mu je dodatno otežalo rastanak.

“Kada sam kao šampion došao u Vokinšo, to jest u Holden rejsing tim, kako se tada zvao, njima nisu cvetale ruže. Stigao sam s vizijom da ću moći da učestvujem u izgradnji novog tima koji bi se vratio na mesto za koje svi osećaju da mu pripada.”

“Svake godine smo pokušavali da primenimo promene koje bi to učinile mogućnim. Ali, ta priča je išla svojim tokom i prirodno se završila i mislim da je došlo vreme da razmotrim nešto drugo”, objasnio je Kortni, čiji je menadžer Alan Gau, BTCC direktor i predsednik FIA turing komisije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + five =