Kraft-Bambu u Monci traži povratak u pobedničku formu

Ekipa Lukoil Kraft-Bambu doživela je izuzetno težak vikend na Spa Frankoršampu, pa će na italijanskoj rundi TCR Internacionalne serije pokušati da se vrati u vrh takmičenja, na mesto gde je stabilno pripadala i 2015. i 2016.

Sva tri crveno-bela “seata” u Monci nastupaju bez kompenzacione težine. Kvalifikacione muke su prvi problem koji treba razrešiti, a krajnji cilj u Hramu brzine jeste povratak na čelo timskog plasmana, poziciju izgubljenu u Belgiji.

Pepe Oriola je šesti u poretku vozača. On Moncu dobro poznaje, u njoj je osvojio drugo mesto na TCR rundi 2015. U potrazi za sličnim rezultatom, i poput svojih kolega traži krupna poboljšanja u formi, prvenstveno napredak u kvalifikacionim performansama, jer se u trkačkom tempu Španac još nekako i snalazi.

“Moramo da ustanovimo u čemu je naš problem u kvalifikacijama i da radimo kao tim”, poručio je Oriola. “Naše kvalifikacione performanse su katastrofalne još od Gruzije. Monca neće biti idealna staza za nas, ali se nadamo da ćemo s nje poneti dosta poena.”

Igo Valente prvi put u karijeri izlazi na ‘Magičnu pistu’ severno od Milana. Njegov program podrazumeva što bolje pripreme za subotnje kvalifikacije. Francuz je dokazao da se brzo prilagođava stazama na kojima debituje, pa je u prvom nastupu u Bahreinu izborio dva podijuma. I on ima dobar trkački tempo, glavni problem su kvalifikacije.

“Monca nije mogla da dođe dovoljno brzo”, kazao je nestrpljivi Valente. “Za nama je jako težak vikend na Spa, zbog kvalifikacionih problema, zato će mi biti drago da pokažem da imamo tempo da ponovo budemo na vrhu. Monca je jedna od najboljih staza na svetu, ima posebnu auto-sportsku kulturu, brzinu i istoriju. Na njoj nikada ranije nisam vozio, pa će mi ova runda biti zaista uzbudljivo iskustvo”

Džejms Neš je poslednji put dolazio u Moncu 2014, a sada će je prvi put voziti u kokpitu “seata”. Pilot “leona” #54 još je i solidno prošao u Belgiji, budući da je osvojio neke poene, ali su mu potrebni značajno bolji rezultati kako bi se podigao sa trenutno devetog mesta u generalnom. Kako u Monci, za razliku od Spa, nema čete lokalnih takmičara koja će krasti pozicije i bodove celosezonskim učesnicima prvenstva, vikend obećava ipak ravnopravnije uslove za takmičenje. Uz prethodno trkačko iskustvo u Hramu brzine, doduše ne u turing kategoriji, Neš računa da će biti u mogućnosti da svoju ovogodišnju kampanju vrati na pravi put pre junske završnice prve TCR polusezone na Salcburgringu.

“Prvi put sam u Monci od vremena kada sam tamo vozio GT trke 2014. godine. Na njoj nisam uvek prolazio najbolje, ali se nadam da će se to ovog vikenda promeniti. Moramo da se vratimo u igru posle razočaranja na Spa, a uz malo sreće i sav trud koji tim ulaže, siguran sam da ćemo u tome i uspeti” kazao je Neš.

“Posle teškog vikenda na Spa, moramo da zabeležimo moćne rezultate kako bismo se vratili u takmičenje. Moramo da poradimo na našim kvalifikacionim izdanjima i ekipa je usredređena da taj aspekt popravi na rundi u Monci. Na toj stazi smo ranije imali uspeha i ubeđen sam da će naši vozači moći dobro da se pokažu ovog vikenda”, poručio je Ričard Kolmen, direktor ekipe.