Kraljevčanin slavio na Muđelu: Jovan Lazarević upisao dve pobede u Italijanskom GT šampionatu

Sajam Nautike

Dvadesetdvogodišnji Jovan Lazarević izveo je krajem oktobra svoju prvu međunarodnu takmičarsku avanturu i okončao je veoma uspešno – parom pobeda.

On je tokom trkačkog vikenda na Muđelu nastupio u GT šampionatu Italije, u tandemu sa lokalnim vozačem Mikeleom Merendinom, a u kokpitu jednog od dva “poršea 991” ekipe Duel motorsport. Srpsko-italijanski dvojac trkao se u klasi GT kup.

Runda na Muđelu bila je poslednja, sedma u GT Italija. Na progamu su bile dve trke od po 60 minuta, jedna u subotu 27, druga u nedelju, 28. oktobra, a obe su podrazumevale obavezan odlazak u boks i zamenu vozača.

Na vikendu u Toskani učestvovalo je 15 automobila, raspoređenih u GT3 PRO/AM, GTC i SGT klase.

Na kvalifikacijama za prvu trku Lazarević i Merendini zabeležili su trinaesto vreme apsolutno, a drugo u klasi. Identičan rezultat ostvarili su i u borbi za startne pozicije za trku 2. Prvu turu kvalifikacija vozio je italijanski, drugu srpski vozač.

Subotu je za posadu “poršea” #164 otvorio Merendino, a zamena vozača obavljena je posle 26 minuta. Lazarević je svoju smenu preuzeo kao drugi u klasi, a završio ju je trijumfom. U ukupnom poretku, bilo je to deseto mesto, s dva kruga zaostatka za slavljenicima u GT pro klasi, tandemom Đankarlo Fizikela-Stefano Gaj u “ferariju 488”.

Trkačka nedelja bila je kišna i prvi je za volan seo Lazarević. On se već u prvom krugu popeo na čelo GTC klase, kao lider je predao dužnost Merendiniju, a ovaj je na cilj stigao prvi u klasi, pa je postava “poršea” #164 upisala i drugi trijumf u dva dana. Apsolutno najbrži u nedelju bio je dvojac u “audiju R8” Bar Baruh – Benoa Treluje, dva kruga ispred pobednika GTC klase.

Jovan Lazarević se automoblizmom bavi pet sezona i aktuelni je šampion Srbije u klasi Hibrid na brdskim stazama, kao i vicešampion na krugu u klasi 2.

Mesto u kokpitu italijanskog “poršea” izborio je posle testa na stazi Varano. Ekipa Duel motorsport dala mu je zadatak da krug pređe za manje od minuta i 12 sekundi, a on je štopericu zaustavio u zoni minuta i 9 sekundi.

Nedelju dana pre trka, Lazarević je testirao na Muđelu, i to po kišnom vremenu, što mu je koristilo tokom takmičarskog vikenda. “Toga dana je u jutarnjim časovima padala kiša, tako da smo tokom prvih testova koristili kišne gume. Nije bilo lako obuzdati trkački automobil sa 480 konja i zadnjim pogonom na mokroj stazi. Kako je vreme odmicalo, oblaci su se razišli a staza prosušila, pa je tek tada sve dobilo pravu dimenziju.”, ispričao je Kraljevčanin. On je priznao da je u trkama imao tremu, jer je vozio sa svetski poznatim pilotima, a svoje krajnje rezultate ocenio je kao odlične.

Ljudi iz Duel motorsporta izjavili su da bi želeli da srpskog vozača ubace u italijanske trke i smatraju da su ispunjeni svi preduslovi da se taj cilj ostvari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =